Home » Natură » Câte specii de animale au dispărut din cauza oamenilor?

Câte specii de animale au dispărut din cauza oamenilor?

Câte specii de animale au dispărut din cauza oamenilor?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.07.2024

Animalele dispar prea repede pentru ca cercetătorii să înregistreze toate extincțiile provocate de noi. Dar câte specii de animale au dus oamenii la dispariție?

Oamenii de știință nu au un răspuns exact la această întrebare, iar estimarea numărului este complicată. Cu toate acestea, ar putea fi vorba de sute de mii.

În total, 777 de animale au dispărut de la începutul erei moderne, în anul 1500, conform Listei roșii a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Unele dintre aceste extincții ar fi putut fi naturale, dar oamenii ar fi avut un rol în aproape toate – dacă nu chiar în toate – având în vedere cât de mult am influențat natura, în special în ultimii 500 de ani.

Oamenii au început să contribuie la extincții cu mii de ani în urmă, cu mult înainte de 1500, dar oamenii de știință nu au existat pentru a studia aceste extincții și există suficientă incertitudine în ceea ce privește rata de extincție de astăzi, astfel încât ne vom concentra pe aproximativ ultimii 500 de ani.

IUCN a evaluat riscul de dispariție a doar aproximativ 5% din speciile cunoscute la nivel mondial, deci trebuie să existe mult mai multe dispariții care nu au fost înregistrate.

Un studiu din 2022 publicat în revista Biological Reviews a sugerat că între 150 000 și 260 000 dintre toate speciile cunoscute ar fi putut dispărea din jurul anului 1500.

Estimarea numărului este complicată

Cifrele au fost atât de mari, încât l-au surprins pe autorul principal al studiului, Robert Cowie, profesor de cercetare la Universitatea din Hawaii. „Am crezut că am făcut vreo greșeală în calcule”, a declarat Cowie pentru Live Science.

Cowie nu făcuse nicio greșeală, dar estimările sale veneau cu rezerve semnificative. Pentru a calcula cifra, echipa sa a luat un eșantion aleatoriu de 200 de melci de uscat și, folosind studii științifice anterioare și consultarea experților, a determinat câți dintre melci au dispărut. Apoi, au calculat câte specii ar fi dispărut dacă toate speciile cunoscute ar fi suferit o rată de dispariție similară în mod constant pe parcursul a 500 de ani.

Rata de extincție pe care au calculat-o a fost de 150 până la 260 de extincții pe milion de specii-ani (E/MSY) – cu alte cuvinte, 150 până la 260 de extincții pe an pentru fiecare milion de specii de pe Pământ. Cowie a analizat, de asemenea, estimările extincției pentru alte grupuri de animale sălbatice, inclusiv amfibieni și păsări. Estimările au variat între 10 și 243 E/MSY, dar a existat un punct sensibil, scrie LiveScience.

Aplicarea a 100 E/MSY la metoda 2022 a lui Cowie sugerează că 100.000 din cele aproximativ 2 milioane de specii cunoscute au dispărut în ultimii 500 de ani. Totuși, acest lucru nu ia în considerare speciile de animale necunoscute.

O mare parte din viața sălbatică a lumii este necunoscută științei

John Alroy, profesor asociat în cadrul Departamentului de Științe Biologice de la Universitatea Macquarie din Australia, lucrează la cuantificarea diversității și extincției. El a declarat pentru Live Science că el crede că este practic imposibil să se calculeze ratele moderne de extincție.

„Ar trebui să fim foarte precauți când încercăm să stabilim un număr”, a spus Alroy. „Părerea mea este că nu avem o idee foarte bună despre rata actuală de extincție”.

„Pentru a înțelege rata generală de extincție, cercetătorii trebuie să știe, în primul rând, câte specii există”, a spus Alroy. Nu numai că o mare parte din viața sălbatică a lumii este necunoscută științei, indiferent de estimări, dar este, de asemenea, adesea concentrată în regiuni insuficient studiate, cum ar fi tropicele. Pentru a înrăutăți lucrurile, insectele au mai multe specii decât orice alt grup de animale, însă știm puține despre ele în comparație cu grupurile de animale mai mari, precum mamiferele și păsările.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Copiii care au dat nume animalelor de fermă nu au mai dorit să le mănânce

Activiștii pentru drepturile animalelor au vandalizat un portret al regelui Charles

Animale dispărute demult de pe Pământ ar putea cutreiera din nou planeta

Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase