Calea către îndeplinirea obiectivelor climatice ale lumii este cea electrică, spun specialiștii lumii. Cu alte cuvinte, cazanele și vehiculele pe bază de combustibili fosili vor face loc alternativelor electrice, iar industria grea se pregătește să înlocuiască gazul pe energie cu emisii reduse de carbon.
Acest lucru va reprezenta o provocare fără precedent pentru rețelele electrice din economiile dezvoltate, care au fost construite inițial pentru a transmite energia generată de câteva centrale electrice mari către locuințe și întreprinderi, când aveau o cerere mai mică.
Se preconizează că în viitor, valurile de căldură vor avea un impact major asupra modului de funcționare a rețelelor electrice. O perioadă de vreme rece ar putea provoca o creștere colectivă a cererii de energie din partea a milioane de gospodării.
Dar sunt aceste provocări prea mari pentru operatorii de rețea și se pot aștepta gospodăriile la pene de curent în schimbul unui sistem energetic mai ecologic?
Criticii se tem că pompele de căldură ar putea duce la o creștere a cererii de energie – în special în timpul valurilor de frig din timpul iernii – care ar putea depăși rezervele de energie electrică ale Regatului Unit sau ar putea copleși rețelele electrice locale, provocând pene de curent.
Aceste temeri au fost alimentate de organizații precum Stove Industry Association, care reprezintă companiile din industria sobelor pe lemne. Erica Malkin, purtătoarea de cuvânt a grupului, a declarat că există „îngrijorări cu privire la extinderea rețelei energetice” și la „potențialul foarte real de întrerupere a alimentării cu energie electrică”.
„Electrificarea energiei termice este un argument solid atunci când vine vorba de reducerea emisiilor de carbon, dar când vine vorba de dependența de rețea, nu suntem nici pe departe în apropierea obiectivelor pentru ceea ce ar fi necesar pentru a produce în întregime energie electrică și termică în această țară”, a spus ea.
Ea a mai explicat că, în cazul unei pene de curent, gospodăriile nu ar putea să își încălzească locuințele și ar putea considera benefic să aibă, în schimb, o sobă pe lemne.
Cantitatea de energie electrică produsă de centralele pe gaz și cărbune din Regatul Unit a scăzut cu 20% anul trecut, ajungând la cel mai mic nivel din 1957. Energia regenerabilă a reprezentat cea mai mare sursă de energie, cu 42%, deși centralele pe gaz au reprezentat încă 31%, potrivit The Guardian.
Grecia restricționează munca în aer liber din cauza valului de căldură
Un val de căldură „potențial istoric” pune în pericol 130 de milioane de oameni
Valurile de căldură forțează turiștii să aleagă destinații răcoroase