Home » Natură » O adevărată „mină de aur”: 800 de tipuri de grâu ar putea salva lumea

O adevărată „mină de aur”: 800 de tipuri de grâu ar putea salva lumea

O adevărată „mină de aur”: 800 de tipuri de grâu ar putea salva lumea
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.07.2024

Acum o sută de ani, fitotehnicianul Arthur Watkins a lansat un proiect prin care a început să colecteze eșantioane de grâu de pe tot globul, insistând pe lângă consulii și agenții economici din Marea Britanie să îi furnizeze grâu de pe piețele locale. Persistența sa a fost excepțională și, un secol mai târziu, el este pe punctul de a prezenta rezultate spectaculoase.

O colaborare între Marea Britanie și China a secvențiat ADN-ul tuturor celor 827 de tipuri de grâu adunate de Watkins, care au fost cultivate la Centrul John Innes de lângă Norwich în cea mai mare parte a secolului trecut.

În acest fel, oamenii de știință au creat o „mină de aur”, identificând gene necunoscute anterior, care sunt acum utilizate pentru a crea soiuri rezistente cu randamente îmbunătățite, care ar putea contribui la hrănirea populației în creștere a Pământului.

Peste 800 de tipuri de grâu ar putea salva lumea

Se dezvoltă în prezent soiuri care includ grâu capabil să crească în sol sărat, în timp ce cercetătorii de la Universitatea Agricolă din Punjab lucrează la îmbunătățirea rezistenței la boli din semințele primite de la Centrul John Innes.

Printre tulpinile adunate se numără cele care ar reduce nevoia de îngrășăminte azotate, a căror producție este o sursă majoră de emisii de carbon.

„În esență, am descoperit o mină de aur

„În esență, am descoperit o mină de aur. Acest lucru va face o diferență enormă în ceea ce privește capacitatea noastră de a hrăni lumea, pe măsură ce agricultura este supusă unor presiuni climatice din ce în ce mai mari”, a declarat Simon Griffiths, genetician la Centrul John Innes.

În prezent, una din cinci calorii consumate de oameni provine din grâu, iar în fiecare an această cultură este pe masa unui număr tot mai mare, pe măsură ce populația lumii continuă să crească, potrivit The Guardian.

„Grâul a fost o piatră de temelie a civilizației umane. În regiuni precum Europa, nordul Africii, mari părți ale Asiei și, ulterior, America de Nord, cultivarea sa a alimentat mari imperii, de la Egiptul antic la creșterea Marii Britanii moderne.”, a adăugat Griffiths.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Schimbările climatice vor aduce foamete pe Pământ în următoarele decenii

O păstaie otrăvitoare ar putea rezolva problema foametei din regiunile secetoase

Populația Chinei a scăzut pentru prima dată de la Marea Foamete din 1961

Orezul modificat genetic, cheia în stoparea foametei în lume?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase