Cu o piață globală cu o valoare estimată la 2 miliarde de lire sterline, comercializarea cărnii de rechin în Brazilia este în plină expansiune. Însă activiștii îngrijorați spun că majoritatea consumatorilor nu realizează că mănâncă rechin.
„De ce lucrăm cu rechinul? Pentru că oamenilor le place, este o proteină bună și ieftină. Nu îți aduce profituri nebunești, dar este destul de decent”, spune Helgo Muller, 53 de ani, managerul unei companii care prelucrează carnea de rechin.
Rechinul reprezintă doar o mică parte din activitatea firmei, dar aceasta prelucrează aproximativ 10 tone pe lună, majoritatea fiind rechin albastru importat din țări precum Costa Rica, Uruguay, China și Spania.
Comunitățile de pe coasta de 7 400 km a Braziliei au mâncat întotdeauna rechini.
„Face parte din tradiția noastră”, spune Lucas Gabriel Jesus Silva, un tânăr de 27 de ani al cărui bunic s-a mutat în zonă în anii 1960 pentru a pescui rechini pentru aripioarele lor.
Cu toate acestea, apetitul răspândit pentru carnea de rechin îngrijorează în prezent oamenii de știință și ecologiștii, care se tem de presiunea nesustenabilă asupra diferitelor specii.
Cererea a făcut din Brazilia principalul importator și unul dintre cei mai mari consumatori de carne de rechin pe o piață globală a cărei valoare este estimată la 2,6 miliarde de dolari (2 miliarde de lire sterline), notează The Guardian.
„Rechinii sunt foarte vulnerabili la supraexploatare deoarece nu se reproduc la fel de des sau cu un număr la fel de mare de pui ca ceilalți pești„, explică profesorul Aaron MacNeil, de la Universitatea Dalhousie din Canada.
Timp de ani de zile, eforturile de conservare s-au concentrat pe comerțul cu aripioare cu Asia și pe practica barbară a „înotătoarelor” – îndepărtarea aripioarelor unui rechin și returnarea animalului rănit și neajutorat, încă în viață, în mare.
Dar cercetările efectuate la începutul acestui an sugerează că restricțiile privind îndepărtarea aripioarelor nu au redus decimarea rechinilor, cel puțin 80 de milioane de rechini fiind încă uciși anual.
„Brazilienii sunt foarte slab informați – nu știu că cação este rechin și, chiar și atunci când știu, adesea nu sunt conștienți că aceste animale sunt pe cale de dispariție”, spune Nathalie Gil, președintele Sea Shepherd Brasil, o organizație de conservare marină.
Rechinii din Golful Mexic au învățat „să fure” din plasele de pescuit
Balenele ucigașe vânează și mănâncă rechini în Golful California, au descoperit cercetătorii
Rechinii de pe coasta Floridei se hrănesc cu drogurile aruncate în apă de traficanți
Rechinii-ciocan își țin respirația pentru a-și păstra temperatura în adâncul oceanului