Avem multe curiozități despre insecte; iată una care nu este pentru cei cu stomacul sensibil: care insectă face un lapte mai hrănitor decât vacile?
Care insectă face un lapte mai hrănitor decât vacile? Este vorba despre o specie de gândaci.
Gândacii femele din specia Diploptera punctata nasc pui vii și își alăptează puii. Laptele lor este mult mai hrănitor decât laptele de vacă, potrivit Britannica. Totuși, este nevoie de o mie de gândaci pentru a produce doar câteva zeci de grame.
Lapte de gândac este o substanță bogată în proteine, cristalizată, produsă de specia Diploptera punctata.
Această specie este unică deoarece naște pui vii. Femelele produc „lapte” sub formă de cristale de proteine pentru a hrăni puii în dezvoltare.
În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că această substanță cristalizată asemănătoare laptelui este nutritivă și considerată un aliment complet, deoarece este o sursă bună de proteine, carbohidrați și grăsimi, notează Healthline.
În plus, laptele de gândac este considerat o sursă completă de proteine, deoarece furnizează toți cei nouă aminoacizi esențiali, blocuri de bază ale proteinelor care pot fi obținute doar din alimentație.
Acest aspect este important deoarece majoritatea alimentelor non-carne nu conțin unul sau mai mulți dintre cei nouă aminoacizi esențiali, motiv pentru care laptele de gândac a câștigat atenție drept o alternativă la laptele non-lactat.
Dar recoltarea acestei substanțe asemănătoare laptelui este în prezent un proces laborios. Implică uciderea unui gândac femelă și a embrionilor săi atunci când ea începe să alăpteze și apoi recoltarea cristalelor din intestinul său mediu. Este nevoie de 1.000 de gândaci pentru 100 de grame de lapte.
Analizele au arătat că laptele este o bună sursă de alți nutrienți, cum ar fi acidul oleic, acidul linoleic, acizii grași omega-3, vitamine, minerale și acizi grași cu lanț scurt și mediu.
De asemenea, este o alternativă la laptele non-lactat care este o sursă completă de proteine, oferind toți cei nouă aminoacizi esențiali. Acest lucru este rar în alimentele non-carne, deoarece acestea tind să nu conțină unul sau mai mulți aminoacizi, făcând laptele de gândac o alternativă unică.
Cercetătorii încearcă să înțeleagă de ce păsările mănâncă atât de multe excremente
Animalele rurale sunt mai sensibile la activitatea umană, arată un studiu din timpul pandemiei