Pentru prima dată, a fost găsită fibră de sticlă în lanțul trofic. Un „nivel îngrijorător” din acest material artificial a fost recent detectat în stridii și midii de-a lungul coastei sudice a Regatului Unit, deși cercetătorii spun că este probabil să fie o problemă globală.
Oamenii de știință de la Universitățile din Brighton și Portsmouth (Anglia) au colectat stridii și midii dintr-un șantier naval activ din portul Chichester, o locație populară pentru navigație din sudul Angliei.
În țesuturile moi comestibile ale acestora, cercetătorii au detectat o abundență de fibră de sticlă, cunoscută și sub numele de plastic armat cu sticlă (GRP). Cantitatea de fibră de sticlă în lanțul trofic a fost de până la 11.220 de particule per kilogram în stridii și de 2.740 de particule per kilogram în midii.
„Descoperirile noastre arată un nivel îngrijorător de contaminare cu GRP în viața marină. Acest studiu este primul de acest fel care documentează o contaminare atât de extinsă în populațiile naturale de bivalve. Este o reamintire dură a pericolelor ascunse din mediul nostru”, a declarat dr. Corina Ciocan, lector principal în biologie marină la Universitatea din Brighton.
Fibra de sticlă este un material plastic armat care este realizat din fibre extrem de fine de sticlă, încorporate într-o matrice rășinoasă. Apreciată pentru proprietățile sale dure și ușoare, este folosită la scară largă în fabricarea bărcilor încă din anii 1960, explică IFL Science.
Noul studiu arată că materialul poate elibera particule mici de sticlă în mediul înconjurător atunci când bărcile sunt zdrobite, demontate sau reparate. Nivelurile de contaminare cu GRP au fost deosebit de ridicate în timpul iernii, un sezon în care mulți pasionați de navigație profită de vremea nefavorabilă pentru a lucra la bărcile lor.
Odată ajunse în apă, particulele sunt „aspirate” de bivalvele care se hrănesc prin filtrare precum stridiile și midiile. Metoda lor de alimentare înseamnă că bivalvele care se hrănesc prin filtrare consumă tot felul de contaminanți microparticulari, inclusiv agenți patogeni infecțioși și plastice.
Cercetătorii cred că este posibil ca contaminarea cu GRP să afecteze sănătatea moluștelor și chiar să le omoare. Acum sunt dornici să investigheze dacă microparticulele de fibră de sticlă pot fi transferate în susul lanțului trofic și dacă pot afecta sănătatea umană.
„Este o problemă globală, în special pentru națiunile insulare cu spațiu limitat pentru gropile de gunoi. Se fac eforturi pentru a găsi soluții viabile de eliminare, dar este nevoie de mai multe măsuri pentru a preveni aruncarea în mare și arderea pe uscat”, a explicat profesoara Fay Couceiro, de la Universitatea din Portsmouth.
„Abia începem să înțelegem amploarea contaminării cu fibră de sticlă”, a remarcat ea.
Noul studiu este publicat în Journal of Hazardous Materials.
Test de cultură generală. Care este diferența dintre încălzire globală și schimbări climatice?
Un studiu extraordinar arată că evoluția se repetă
Test de cultură generală. Care este diferența dintre zimbru și bizon?
O mutație a dus la apariția unui nou tip de pisică, spun oamenii de știință