În ultimele 12 luni, fiecare lună a depășit recordul de temperatură al lunii precedente, iar semnele de prăbușire a climei sunt deja prezente, arată o nouă analiză.
Pământul a depășit recordurile de temperatură timp de 13 luni consecutive – în fiecare lună înregistrându-se temperaturi cu 1,5 grade Celsius mai mari decât mediile preindustriale, potrivit unui nou raport.
Fiecare lună începând din iunie 2023 a fost mai caldă decât cea precedentă, ceea ce face ca temperatura medie globală între iulie 2023 și iunie 2024 să fie cu 1,64 C mai mare decât înainte de Revoluția Industrială, când oamenii au început să ardă combustibili fosili pentru a elibera cantități uriașe de gaze cu efect de seră în atmosferă.
„Acest lucru este mai mult decât o ciudățenie statistică și evidențiază o schimbare amplă și continuă în climatul nostru. Chiar dacă această serie specifică de fenomene extreme se încheie la un moment dat, vom asista cu siguranță la doborârea unor noi recorduri pe măsură ce clima continuă să se încălzească„, a declarat Carlo Buontempo, directorul Copernicus Climate Change Service (C3S), care a realizat raportul.
„Acest lucru este inevitabil, dacă nu încetăm să adăugăm gaze cu efect de seră în atmosferă și oceane.”
Seria de 12 luni a fost determinată în parte de fenomenul El Niño (un ciclu climatic în care apele din Pacificul tropical de est devin mai calde decât de obicei), care a persistat din iunie 2023 până în mai 2024, ducând la temperaturi ale mării peste medie în Pacificul ecuatorial estic și central, scrie LiveScience.
„Clima continuă să ne alarmeze – ultimele 12 luni au bătut recorduri – cauzate în primul rând de emisiile noastre de gaze cu efect de seră și de un impuls suplimentar din partea evenimentului El Niño din Pacificul tropical”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al C3S.
Oamenii de știință consideră că încălzirea globală cu 2 C peste temperaturile de dinainte de Revoluția Industrială reprezintă un prag important – încălzirea dincolo de acest prag crește considerabil probabilitatea unor dezastre climatice devastatoare și ireversibile.
Dar 1,5 C este, de asemenea, o limită importantă. Într-un raport special din 2018, Organizația Națiunilor Unite a avertizat că, în cazul unei creșteri de 1,5°C, clima mondială se apropie de mai multe puncte de basculare care vor declanșa valuri de căldură, inundații, foamete și distrugerea pe scară largă a ecosistemelor.
În cadrul Acordului de la Paris din 2015, aproape 200 de țări s-au angajat să limiteze creșterea temperaturii globale la 1,5 C și, în condiții de siguranță, sub 2 C.
Deși noile constatări sunt îngrijorătoare, raportul subliniază că limitele de 1,5 C și 2 C sunt obiective pentru planetă pe o perioadă de 20-30 de ani – ceea ce înseamnă că angajamentele nu au fost încă încălcate în mod oficial.
Valurile de căldură forțează turiștii să aleagă destinații răcoroase
Grecia a închis școlile și Acropola din Atena din cauza valului de căldură
Dezvoltarea substanței albe din creier, influențată de căldura și frigul de la începutul vieții