Home » Natură » Valurile de căldură forțează turiștii să aleagă destinații răcoroase

Valurile de căldură forțează turiștii să aleagă destinații răcoroase

Valurile de căldură forțează turiștii să aleagă destinații răcoroase
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.07.2024

Ca mulți parizieni, Mathilde Martin obișnuia să fugă în sudul Franței în plină vară. Însă, în urmă cu trei ani, un val de căldură toridă a făcut-o să regândească călătoriile în regiunea în care a copilărit și în care locuiesc părinții ei.

„Creșterea temperaturilor a fost o schimbare radicală”, a declarat profesoara în vârstă de 51 de ani, după o experiență trăită în urmă cu câteva veri.

„Am fost în apropiere de Perpignan în timpul verii și am suferit o căldură toridă. Acea săptămână a fost orice, dar nu plăcută. Uneori era greu să respiri. Părinții mei, care locuiesc în Nisa, mi-au spus în repetate rânduri, pe un ton îngrijorat, că nu a mai plouat de luni de zile”, povestește ea.

Creșterea temperaturilor a fost o schimbare radicală

De atunci, Mathilde preferă să ia trenul până undeva mai răcoros în perioada de vârf a verii – anul acesta, va face drumeții de-a lungul coastei de sud a Angliei – și să meargă în schimb spre sud primăvara sau toamna.

„Nu este atât de cald, iar marea este caldă uneori. Anul trecut, părinții mei au luat prânzul în grădină până în decembrie. Zona suferă din cauza schimbărilor climatice și a secetei”, mai spune profesoara, potrivit The Guardian.

Pe măsură ce valurile de căldură toridă se intensifică și frecvența incendiilor de vegetație crește, numeroși călători europeni și-au schimbat modul de planificare a vacanțelor. Trei din patru (76%) călători europeni își adaptează comportamentul la criza climatică, potrivit unui nou sondaj realizat de Comisia Europeană de Turism.

Conform sondajului, o treime (33,7%) dintre europenii chestionați au declarat că evită destinațiile în care sunt probabile fenomene meteorologice extreme, iar 17,3% au declarat că au făcut acest lucru evitând locurile cu temperaturi ridicate. Puțin mai mult de 16% au căutat destinații de vacanță cu condiții meteorologice mai stabile.

Scandinavia, preferată de cupluri în lunile de vară

Dar, pe lângă aceste indicii ale începutului unei schimbări, raportul, care a intervievat persoane din Germania, Regatul Unit, Franța, Țările de Jos, Italia, Belgia, Elveția, Spania, Polonia și Austria, a constatat în continuare că lunile iulie și august sunt cele mai populare pentru călătorii.

Unele companii de turism raportează, de asemenea, un interes crescut pentru destinațiile mai răcoroase. Laura Greenman, directorul general al Magnetic North Travel, a declarat că solicitările pentru vacanțe de familie din partea clienților din Regatul Unit și Irlanda s-au dublat pentru vara anului 2024 față de anul trecut. A existat, de asemenea, o creștere în rândul cuplurilor.

„Aproape toți acești clienți afirmă că motivul pentru care au ales Scandinavia este că vara este mai răcoare decât în alte țări europene”, a spus Greenman.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Căldură record în capitala Indiei! Au fost 50,5 grade Celsius

Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și 2019

Cercetătorii au generat căldură de peste 1.000 de grade Celsius cu energie solară în loc de combustibili fosili

Record de căldură la Rio de Janeiro! Au fost înregistrate 62,3 grade Celsius

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase