Home » Natură » Rechinii din Golful Mexic au învățat „să fure” din plasele de pescuit

Rechinii din Golful Mexic au învățat „să fure” din plasele de pescuit

Rechinii din Golful Mexic au învățat „să fure” din plasele de pescuit
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.06.2024

Rechinii din Golful Mexic învață să asocieze motoarele bărcilor cu hrana, spun experții. Iar cazurile au crescut semnificativ în ultimul deceniu, a declarat Marcus Drymon, cercetător în domeniul rechinilor la Universitatea de Stat din Mississippi, SUA, într-un interviu pentru Live Science.

„Deși dificil de demonstrat empiric, se pare că există o schimbare în comportament (adică un răspuns învățat)”, a spus el.

În noua emisiune specială National Geographic „Sharkfest – Shark Beach cu Anthony Mackie”, cercetătorii de pe coasta Golfului investighează impactul acestui conflict în creștere între pescari și rechini.

„Pescuim în același loc în care pescuiesc rechinii„, a declarat Jasmin Graham, un biolog marin care a fondat Minorities in Shark Sciences, într-un clip din documentar.

„Rechinii învață foarte, foarte repede. Ei învață că motorul înseamnă hrană”, a spus ea. „Așa că încep să vină direct spre bărci. Acum suntem în competiție directă cu ei pentru același pește, iar atunci apare prădarea.”

O schimbare în comportamentul rechinilor

Acest lucru afectează pescuitul din întreaga lume, dar este deosebit de răspândit în SUA și Australia, unde rechinii și oamenii se suprapun adesea, ducând la conflicte. Problema este complicată. În secolul al XX-lea, oamenii au decimat populațiile de rechini și încă ucid aproximativ 80 de milioane de rechini pe an ca urmare a cererii pentru înotătoarele lor și a capturilor accidentale.

Însă, în unele regiuni, măsurile de protecție au permis refacerea numărului de rechini. De exemplu, în largul coastei Alabama, numărul rechinilor-taur (Carcharhinus leucas) a crescut de cinci ori între 2003 și 2020. Oamenii de știință au atribuit revenirea populației apelor mai calde care au permis rechinilor să se dezvolte.

Popularitatea pescuitului recreativ a crescut, de asemenea, ceea ce a determinat mai mulți rechini să se apropie de bărci pentru a se înfrupta. „Este ca și cum am fi deschis un bufet”, a spus Mackie în documentar, scrie LiveScience.

Pescarii raportează acum că, de fapt, comportamentul rechinilor s-a schimbat în largul statelor din sud-est, cu mai mulți rechini care se învârt și pândesc în apropierea bărcilor, conform unui raport din decembrie 2023 al Consiliului de gestionare a pescuitului din Atlanticul de Sud. Ca răspuns, mulți pescari comerciali și de agrement spun că acum operează mai departe în larg pentru a preveni capturarea și deteriorarea uneltelor.

Cum este afectat pescuitul din întreaga lume?

„Rapoartele pescarilor sunt aproape în unanimitate de acord că prădarea a devenit mult mai gravă în ultimii 5-10 ani”, a declarat Drymon.

În încercarea de a rezolva problema, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) evaluează rechinii și colectează date privind evenimentele de prădare prin intermediul aplicațiilor de raportare. Agenția analizează, de asemenea, modalități de a proteja capturile pescarilor, cum ar fi tehnologia de descurajare a rechinilor.

„Ei trebuie să mănânce; noi trebuie să mâncăm”, a spus Graham. „Trebuie să ne dăm seama cum putem mânca amândoi”.

Într-un e-mail către Live Science, Graham a declarat că problema prădării rechinilor indică o problemă de mediu mai mare. „Ne spune că ecosistemele noastre marine sunt instabile și dezechilibrate. Trebuie să ne asigurăm că există suficient pește pentru a susține prădătorii ecosistemului nostru și suficiente habitate sănătoase pentru pești, astfel încât aceștia să se poată dispersa mai larg.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Balenele ucigașe vânează și mănâncă rechini în Golful California, au descoperit cercetătorii

Rechinii de pe coasta Floridei se hrănesc cu drogurile aruncate în apă de traficanți

Rechinii-balenă încetinesc pentru a le permite cercetătorilor să îndepărteze paraziții

Semnal de alarmă după ce oamenii de știință au secvențiat genomurile rechinilor în pericol de dispariție

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase