Home » Natură » Cea mai mare migrație de mamifere terestre din lume a fost confirmată

Cea mai mare migrație de mamifere terestre din lume a fost confirmată

Cea mai mare migrație de mamifere terestre din lume a fost confirmată
Foto: David Simpson/African Parks
Publicat: 28.06.2024

Aproximativ 6 milioane de antilope au fost înregistrate într-o migrație prin Africa de Est, marcând cea mai mare migrație de mamifere terestre înregistrată vreodată.

Amploarea Marii Migrații de pe Nil a devenit recent evidentă printr-un proiect continuu între African Parks și Guvernul Sudanului de Sud.

Între 28 aprilie și 15 mai 2023, după primele ploi ale sezonului, au fost folosite avioane pentru a efectua un sondaj aerian extins al peisajului Boma Badingilo Jonglei din estul Sudanului de Sud, documentând cea mai mare migrație de mamifere terestre din lume, care a curprins aproximativ 5 milioane de antilope de mlaștină, 300.000 de tiang, 350.000 de gazele Mongalla și 160.000 de țapi de mlaștină bohor.

Cea mai mare migrație de mamifere înregistrată vreodată

„Rezultatele acestui sondaj sunt pur și simplu uluitoare. Magnitudinea uimitoare a migrației este egalată doar de responsabilitatea de a ne asigura că va supraviețui în viitor într-un peisaj extrem de complex”, a declarat Peter Fearnhead, CEO al African Parks.

Alături de antilopele în mișcare, sondajul a notat modul în care au persistat în zonă populațiile de elefanți, girafe, lei și gheparzi. De asemenea, există încă populații masive de păsări mari, precum barza cu cioc deschis asiatică, barza marabou, tantalul african, barza lui Abdim, barza cu gâtul creț, cocorul negru cu coroană, stârcii și mai multe specii de vulturi.

Deși acest lucru ar putea sugera că fauna sălbatică este abundentă în regiune, biodiversitatea sa se confruntă cu o multitudine de amenințări. În comparație cu sondajele realizate în anii 1980, s-au constatat „declinuri catastrofale ale majorității speciilor sedentare”, cum ar fi elefantul, porcul mistreț, ghepardul, hipopotamul și bivolul.

Una dintre principalele amenințări este braconajul, despre care Fearnhead a spus că este „la o scară pe care nu am mai întâlnit-o până acum”.

O zonă dificilă

Pentru a face lucrurile și mai dificile, Sudanul de Sud a trecut printr-un război civil sângeros în ultimele decenii, iar violența etnică încă persistă. Pe lângă provocarea suferinței umane imense, conflictul a afectat mișcarea animalelor și a făcut aproape imposibile sondajele faunistice.

Pe măsură ce țara se străduiește să se refacă, viitorul acestor ecosisteme bogate ar putea depinde în cele din urmă de modul în care se rezolvă relațiile umane în zonă.

„Această faună sălbatică și ecosistemul mai larg reprezintă baza supraviețuirii pentru multiple grupuri etnice care sunt adesea în conflict între ele pentru resurse. Gestionarea cu succes a acestui peisaj va fi posibilă doar prin construirea încrederii cu și între aceste grupuri etnice”, a explicat Fearnhead.

„Colaborarea cu aceste comunități locale pentru a proteja acest ecosistem vital va ajuta la perpetuarea acestui fenomen global, aducând în același timp stabilitate, siguranță și securitate și creând un viitor durabil pentru oamenii care trăiesc în această zonă, mulți dintre ei încă recuperându-se după ani de război și tulburări”, a încheiat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au descoperit planta care reduce toxicitatea arsenului din sol

Cercetătorii au deslușit misterul reproducerii păianjenilor de mare uriași din Antarctica

O specie a dispărut de pe Pământ, doar pentru „a reveni la viață” 130.000 de ani mai târziu

Pasărea africană de mărimea unui om care mănâncă pui de crocodil și își ucide frații

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase