Home » Natură » Criza climatică pune în pericol strugurii pentru prosecco

Criza climatică pune în pericol strugurii pentru prosecco

Criza climatică pune în pericol strugurii pentru prosecco
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.06.2024

Paola Ferraro mărșăluiește printre grilajele ordonate de viță de vie care acoperă pantele din Monfumo, nord-estul Italiei și enumeră numeroasele moduri în care vremea violentă afectează producția de prosecco a familiei sale.

Gerul de primăvară ucide mugurii, furtunile de grindină din timpul verii lovesc frunzele, secetele îndelungate lipsesc vița de vie de apă, în timp ce ploile puternice provoacă alunecări de teren care le îneacă în noroi.

Pe dealurile accidentate din Asolo, la jumătatea distanței dintre canalele din Veneția și vârfurile Dolomiților, fermierii care produc prosecco, unul dintre cele mai populare vinuri spumante din lume, au intrat în criză din cauza vremii furtunoase care a venit odată cu criza climatică.

„Se simte ca și cum nu mai există timp. Se schimbă atât de repede”, spune Ferraro, de la vinăria Bele Casel, a cărei bunică a aprins lumânări și s-a rugat în timpul furtunilor de grindină, altădată rare, care au început să lovească mai devreme în timpul anului și care sunt mai puternice.

Criza de prosecco, aproape iminentă

Schimbările climatice afectează producătorii de vinuri de pretutindeni. Un studiu recent a constatat că, până la sfârșitul secolului, 90% din regiunile viticole tradiționale ar putea dispărea din zonele de coastă și de câmpie din Spania, Italia, Grecia și sudul Californiei.

Prosecco este deosebit de sensibil la instabilitatea vremii. Atunci când ploaia cade cu putere pe dealurile din Valdobbiadene și Conegliano – un sit al patrimoniului UNESCO care, împreună cu Asolo, produce cele mai exclusiviste etichete – pantele abrupte pe care se cultivă strugurii se pot transforma rapid în torente de pământ. În timpul perioadelor lungi de secetă, orice apă care ajunge pe pantele croite de soare alunecă rapid, potrivit The Guardian.

„Impactul celor două extreme este un lucru pe o câmpie, dar este total diferit pe o pantă abruptă”, spune Paolo Tarolli, de la Universitatea din Padova, care studiază efectele schimbărilor climatice asupra teraselor viticole.

Fermierii se pot adapta la multe dintre aceste schimbări, spune Gregory Gambetta, biolog la Bordeaux Sciences Agro. Dar clienții pun atât de mult accent pe identitatea unui vin încât acesta este „o bestie complet diferită” de alte alimente amenințate de încălzirea globală.

„Nu poți decide dacă va fi secetă, ploaie sau grindină”

„Marea teamă nu este: Mă voi trezi și schimbările climatice vor fi atât de extreme încât nu voi mai putea cultiva struguri. Teama este că: Acest produs pe care l-am făcut întotdeauna – pe care toată lumea l-a iubit întotdeauna – să nu le mai placă [clienților]”, spune Gambetta.

Deși fermierii încearcă să se adapteze, lipsa de certitudine îi face să se simtă  complet neputincioși.

„Nu poți decide dacă va fi secetă, ploaie sau grindină. Aștepți și speri că totul va fi bine. Încerci să faci tot ce poți, dar nu ești tu cel care decide”, spun aceștia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Proprietățile de lux de pe plajele din SUA își pierd din valoare din cauza schimbărilor climatice

Cicloanele tot mai intense și frecvente din cauza crizei climatice afectează păsările marine

Schimbările climatice micșorează balenele cenușii din Pacific

Test de cultură generală. Care este diferența dintre încălzire globală și schimbări climatice?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase