Balenele ucigașe vânează și mănâncă rechini în Golful California, au descoperit cercetătorii

23 06. 2024, 16:00

Orcile vânează rechini în Golful California, vizând specii mari, inclusiv rechinii taur și rechinii cu vârful negru, dezvăluie oamenii de știință.

Trei orci, sau balene ucigașe, se află în spatele atacurilor, iar cercetătorii spun că nu este clar ce impact ar putea avea aceste vânători asupra ecosistemului și dacă rechinii vor decide în cele din urmă să părăsească zona.

Într-un nou studiu publicat în revista Frontiers in Marine Science, oamenii de știință au înregistrat trei cazuri de orci (Orcinus orca) care au prădat rechini între 2022 și 2023 în Parcul Național Cabo Pulmo (CPNP), o zonă marină protejată din Golful California, Mexic.

„Evenimentele descrise aici reprezintă primele interacțiuni prădător-prădător documentate între balene și rechini în limitele zonei marine protejate din CPNP”, au scris cercetătorii.

La 9 ianuarie 2022, o dronă a filmat șase orci care patrulau într-o zonă cunoscută pentru prezența a numeroși rechini cu vârf negru (Carcharhinus limbatus) – care pot ajunge până la 2,5 metri. În filmare, două femele adulte de orcă, inclusiv una numită Quetzalli, se despart de restul grupului pentru a vâna un rechin. Totuși, acesta a reușit să scape în ape mai adânci.

Nu este clar ce impact ar putea avea aceste vânători asupra ecosistemului

Pe 21 ianuarie 2022, ghidul local de scufundări Carlos Lozano Hernandez a observat orcile încercând să ucidă un rechin taur (Carcharhinus leucas) – o specie mare și agresivă care poate ajunge la 3,3 metri lungime. Vânătoarea a fost „un atac coordonat”, potrivit studiului.

„Rechinul a putut fi văzut la suprafață atunci când o orcă a atacat rechinul pe o parte, ratând și revenind pentru a încerca din nou, apoi întorcându-se cu capul în jos și încercând să lovească rechinul cu coada, o tehnică de vânătoare”, au scris autorii în studiu.

O a doua orcă a urmărit rechinul taur și l-a atacat frontal, apoi a încercat să îl lovească cu coada. Rechinul s-a îndreptat spre o barcă, „stropind frenetic și neregulat”, în timp ce încerca să pună nava între el și atacatorii săi, au notat cercetătorii. Orcile s-au învârtit în jurul victimei lor preconizate timp de 30 de secunde înainte de a părăsi zona.

Ultimul atac documentat, care a avut loc pe 6 decembrie 2023, a fost fatal. Deși vânătoarea în sine nu a fost filmată, înregistrări video cu drone și subacvatice au arătat orci cu rechini taur în gură. Două dintre aceste orci, numite Niich și Waay, se află în același grup cu Quetzalli.

Ultimul atac documentat a fost fatal

Fenomenul de vânătoare a rechinilor de către orci a fost documentat de peste 50 de ani, potrivit documentului, deși este rar să vezi cum se întâmplă acest lucru. „Orcile au prădat întotdeauna rechini în mod natural în Golful California”, a declarat autorul studiului, Jesús Erick Higuera-Rivas, potrivit LiveScience.

Cu toate acestea, creșterea recentă a observațiilor nu înseamnă neapărat că aceste vânători au loc mai des. S-ar putea ca tehnologia modernă, cum ar fi dronele și camerele subacvatice, să faciliteze observarea și înregistrarea prădătorilor.

Dacă vânarea rechinilor este în creștere, este prea devreme pentru a spune dacă ar putea avea un impact ecologic, potrivit lui Higuera-Rivas. „Până acum nu am colectat suficiente informații științifice”, a spus el.

În Africa de Sud, două orci mâncătoare de rechini au speriat sute de rechini albi (Carcharodon carcharias), îndepărtându-i din Western Cape – dar experții nu pot confirma dacă acest lucru s-ar putea întâmpla și în Golful California.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Schimbările climatice micșorează balenele cenușii din Pacific

Carcasa unei balene a apărut în mod misterios pe prova unei nave de croazieră

Ce au descoperit cercetătorii după ce au studiat ADN-ul balenelor albastre?

Experiment revoluționar! Cercetătorii au comunicat cu balenele