Specia de piranha botezată după Sauron din Stăpânul Inelelor. De ce a primit acest nume?

18 06. 2024, 16:00

O nouă specie de pește vegetarian asemănător cu piranha, descoperită de oamenii de știință în Amazonul brazilian, a fost numită Sauron, după personajul negativ din „Stăpânul Inelelor”, a anunțat Muzeul de Istorie Naturală din Marea Britanie. Cum arată specia de piranha botezată după Sauron?

Oamenii de știință au descris și denumit oficial Myloplus sauron datorită corpului său rotund și a marcajelor distinctive portocalii și negre, care seamănă îndeaproape cu ochiul malefic al personajului fictiv creat de JRR Tolkien.

Specia de piranha botezată după Sauron, una dintre cele două recent denumite de oamenii de știință ca parte a unui efort de a înțelege mai bine biodiversitatea peștilor din fluviul Amazon, are dinți asemănători cu cei umani, adaptați la dieta sa bazată pe plante.

Specia de piranha botezată după Sauron este, de fapt, vegetariană

Deși este înrudită strâns cu piranha, specia este mai bine cunoscută sub numele de „pacu”, denumirea comună utilizată de obicei pentru rudele vegetariene ale piranha.

Studiul, publicat în revista Neotropical Ichthyology, a avut ca scop să aducă lumină asupra peștilor piranha din Amazon și a rudelor acestora, care sunt renumiți pentru faptul că sunt greu de distins, deoarece își schimbă aspectul pe parcursul vieții.

Rupert Collins, autor principal și curator senior responsabil de pești la muzeul din Londra, a ajutat la descrierea speciei.

Myloplus sauron se găsește doar în bazinul râului Xingu

„De îndată ce colegii mei au sugerat acest nume pentru acest pește, am știut că este perfect pentru el. Arată exact ca Ochiul lui Sauron, în special cu aripioarele roșii și petele portocalii de pe corp”, a spus Collins.

Myloplus sauron se găsește doar în bazinul râului Xingu, un afluent brazilian al Amazonului care conține peste 600 de specii de pești, inclusiv peste 70 care nu se găsesc nicăieri altundeva în lume.

Se estimează că până la 42% dintre peștii găsiți în râul Amazon rămân necunoscuți pentru știință, notează Science Alert.

Vă recomandăm să citiți și:

Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului

Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?

Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?

Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?