Peste 50.000 de oameni au murit prematur în 10 ani din cauza incendiilor de vegetație
Peste 50.000 de persoane au murit prematur în statul american California în decursul unui deceniu din cauza expunerii la particulele toxice din fumul incendiilor de vegetație, potrivit unui studiu recent.
Incendiile de vegetație creează fum care conține PM2,5, particule minuscule, la o dimensiune de aproximativ o treime din un fir de păr uman, care se pot „înfige” adânc în plămâni și pot intra în sânge.
Aceste particule au fost asociate cu numeroase afecțiuni de sănătate și cu moartea prematură. Cercetări anterioare au constatat că fumul incendiilor de pădure expune milioane de oameni din SUA la acest poluant nociv.
Zeci de mii de decese premature în doar 10 ani
Cercetătorii au folosit un nou model epidemiologic pentru a examina impactul expunerii la PM2,5 în urma incendiilor de pădure produse între 2008-2018: o perioadă care include unele dintre cele mai distructive și mortale sezoane de incendii din stat.
Potrivit studiului, au existat cel puțin 52.480 de decese premature atribuite expunerii la particulele inhalabile din incendiile de vegetație și cel puțin 432 de miliarde de dolari traduse în cheltuieli de sănătate asociate expunerii, arată The Guardian.
„Cercetarea este prima care explică în mod concret impactul pe termen lung al expunerii cronice la PM2,5 cauzate în mod specific de incendiile de vegetație, mai degrabă decât de alte surse. Constatările sunt cu adevărat un apel la acțiune pentru gestionarea pădurilor și atenuarea schimbărilor climatice”, a declarat dr. Rachel Connolly, unul dintre autorii studiului.
Rezultatele sugerează că incendiile de vegetație sunt responsabile de mai multe decese și de un impact economic mai mare decât au indicat studiile anterioare.
Cercetătorii abia încep să înțeleagă impactul expunerii la PM2,5 asupra sănătății umane, dar particulele pot reduce funcția pulmonară și pot agrava afecțiunile existente, inclusiv problemele respiratorii și bolile de inimă.
Schimbările climatice, parte și din această problemă
Oamenii ar trebui să ia măsuri pentru a se proteja de fumul incendiilor de vegetație, a mai subliniat Rachel Connolly, dar concluziile acestui studiu sugerează că societatea trebuie să investească în gestionarea pădurilor, în gestionarea interfeței urbane sălbatice și în atenuarea schimbărilor climatice pentru a obține beneficii semnificative pentru sănătatea publică.
„Importanța gestionării incendiilor de vegetație va crește în următoarele decenii, pe măsură ce ariditatea se intensifică odată cu schimbările climatice și tot mai multe regiuni devin sensibile la incendii”, scriu autorii în studiu.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cicloanele tot mai intense și frecvente din cauza crizei climatice afectează păsările marine
Copacii „migrează” în soluri mai proaste din cauza schimbărilor climatice
6 schimbări climatice care s-au întâmplat în Europa în urmă cu 1 milion de ani