Creșterea numărului de cicloane tropicale din cauza încălzirii globale ar putea duce la o scădere dramatică a populațiilor de păsări marine, potrivit unui studiu realizat recent.
Oamenii de știință au descoperit că, după ce ciclonul tropical Ilsa, de categoria 5, a lovit Insula Bedout din Australia de Vest în aprilie 2023, mai multe populații de păsări marine au înregistrat o prăbușire de 80-90% din cauza furtunii în acest loc de reproducere de importanță internațională.
Studiul a constatat că acest nivel de pierderi ar putea fi nesustenabil pentru populațiile de păsări marine, deoarece regularitatea și intensitatea cicloanelor cresc din cauza încălzirii globale, vânturile extreme, ploile puternice și valurile uriașe perturbând ciclurile de reproducere ale acestora.
Păsările de mare sunt esențiale pentru menținerea recifurilor tropicale, iar oamenii de știință avertizează că pierderea lor ar putea pune și mai multă presiune asupra ecosistemelor, notează The Guardian.
„Deși Bedout poate fi o insulă mică într-o zonă îndepărtată din Australia, putem învăța foarte multe din ceea ce s-a întâmplat aici. Mai mult de 20.000 de animale au fost pierdute într-o clipită. Studiile efectuate pe insulă timp de trei luni arată clar că recuperarea va fi lentă și probabil întreruptă de un alt eveniment ciclonic”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Jennifer Lavers, cercetător la Muzeul de Istorie Naturală.
Cercetătorii au folosit anchete aeriene și la sol pentru a estima mortalitatea a trei specii – bobocii bruni (Sula leucogaster), fregatele mici (Fregata ariel) și o subspecie endemică de boboci mascați (Sula dactylatra bedouti) – în lunile de după furtună.
Cel puțin 20.000 de păsări au pierit pe Insula Bedout de 17 hectare (42 de acri), majoritatea fiind adulți care se înmulțeau. Bobocul mascat din Bedout nu se găsește nicăieri altundeva.
Jennifer Lavers a declarat că exemplul din Bedout are implicații mai largi pentru păsările marine din întreaga lume. Deși este normal ca cicloanele tropicale să aibă un impact dramatic asupra populațiilor de animale sălbatice, inclusiv asupra păsărilor marine, se preconizează că aceștia vor deveni mai frecvenți și mai violenți într-o lume care se încălzește, perturbând capacitatea de refacere a populațiilor de păsări marine.
Test de cultură generală. Care este diferența dintre încălzire globală și schimbări climatice?
6 schimbări climatice care s-au întâmplat în Europa în urmă cu 1 milion de ani
Copacii „migrează” în soluri mai proaste din cauza schimbărilor climatice