Home » Natură » Un studiu extraordinar arată că evoluția se repetă

Un studiu extraordinar arată că evoluția se repetă

Un studiu extraordinar arată că evoluția se repetă
Timema cristinae. Foto: Ken-ichi Ueda/Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0
Publicat: 06.06.2024

Evoluția este adesea considerată un proces aleatoriu care acționează asupra unei varietăți de trăsături ce apar întâmplător prin variație genetică. Dar un nou studiu arată că evoluția se repetă.

Evoluția părea a fi atât de aleatorie încât dacă am putea să dăm timpul înapoi și să „reluăm caseta vieții”, regretatul paleontolog Stephen Jay Gould spunea că se îndoiește că „ceva asemănător cu Homo sapiens ar evolua din nou”.

Dar un nou studiu asupra insectelor-băț sugerează că evoluția se repetă uneori să se repete într-un mod previzibil, ceea ce ar putea ajuta la înțelegerea modului în care organismele se schimbă ca răspuns la presiunile selecției.

Noi dovezi arată că de fapt evoluția se repetă

Patrik Nosil, biolog evoluționist la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța, și colegii săi au studiat modelele de camuflaj ale insectelor-băț, în principal Timema cristinae. Cu 30 de ani de date de studiu de teren din 10 locații separate, cercetătorii au descoperit că repetarea este o parte esențială a evoluției insectelor-băț.

Din anii 1990, Nosil și colegii săi au colectat aceste insecte care nu zboară de-a lungul drumurilor din munții de lângă Santa Barbara, California.

Trei varietăți distincte de T. cristinae se camuflează, fie cu dungi albe, fie cu o culoare verde simplă care să se potrivească cu plantele gazdă preferate sau cu o nuanță mai rară și mai întunecată. Insectele-băț depun ouă doar o dată pe an, astfel că fiecare an de studiu reprezenta o nouă generație de insecte băț, fără suprapunere.

Cu peste 32.000 de insecte colectate și catalogate, echipa a putut să analizeze tendințele, descoperind că în toate cele 10 populații geografic separate, frecvența insectelor-băț verzi și dungate se repeta la intervale precise de timp într-un mod previzibil. Dacă dungile deveneau mai puțin comune într-un an, creșteau în următorul și viceversa, scrie Science Alert.

Cu toate acestea, proporția insectelor mai rare, de culoare întunecată, care se confundă cu solul pădurii, a rămas relativ scăzută și stabilă în timp.

„Rezultatele noastre sugerează că evoluția este atât repetabilă, cât și complexă pentru aceeași trăsătură”, scriu Nosil și colegii săi în lucrare.

O mai bună înțelegere a lumii vegetale și animale

Descoperirile amintesc de studiile anterioare care încercau să înțeleagă de ce evoluția continuă să creeze crabi, cu planurile lor corporale laterale, carapacele dure și ghearele supradimensionate. Cercetările au arătat, de asemenea, că alte organisme, cum ar fi peștii Gasterosteidae, au o tendință similară de a evolua aceleași trăsături din nou și din nou.

Totuși, majoritatea acestor descoperiri provin din studii ale uneia sau câtorva populații, sau din experimente de laborator scurte care nu sunt suficient de lungi pentru a surprinde apariția mutațiilor genetice care ar putea da naștere unor trăsături utile.

Acest nou studiu aduce în discuție întrebări vechi de zeci de ani despre determinism și întâmplare în istoria vieții, dar ar putea avea și implicații viitoare. Oamenii de știință care nu au fost implicați în lucrare cred că înțelegerea faptului că evoluția uneori funcționează în moduri previzibile i-ar putea ajuta pe cercetători să prezică cum se schimbă organismele și, prin urmare, să gestioneze populațiile.

Dar deoarece Nosil și colegii săi au studiat doar T. cristinae și rudele sale, ei pot doar specula cum ar putea diferi rezultatele în alte grupuri de organisme sau dacă evoluția este la fel de previzibilă în alte părți ale regnului animal și vegetal.

Există cu siguranță acum o mulțime de exemple, de la molii și fluturi la pești, cinteze, oi și cerbi, de specii care urmează căi evolutive previzibile, revenind la trăsături testate care le ajută să supraviețuiască.

Studiul a fost publicat în Science Advances.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce nu este bine să aduni scoicile de pe plajă

Un studiu uluitor dezvăluie că ciorile pot număra cu voce tare

Test de cultură generală. De ce apar cicadele o dată la 17 ani?

Copacii „migrează” în soluri mai proaste din cauza schimbărilor climatice

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase