Home » Natură » O mutație a dus la apariția unui nou tip de pisică, spun oamenii de știință

O mutație a dus la apariția unui nou tip de pisică, spun oamenii de știință

O mutație a dus la apariția unui nou tip de pisică, spun oamenii de știință
Credit foto: Heidi Anderson et al, Animal Genetics, May 2024
Publicat: 05.06.2024

O echipă de cercetători a identificat un nou tip de pisică care are blana asemănătoare pisicii tuxedo alb-negru, dar cu o diferență: blana de pe spatele acestei feline începe cu o culoare solidă la bază, cum ar fi negru, și devine treptat albă la vârf – totul cauzat de o mutație unică.

Cercetătorii au dezvăluit această nouă pisică într-un studiu publicat în jurnalul Animal Genetics și i-au dat numele de salmiak, după un popular lemn dulce sărat, din limba finlandeză.

Pisica a fost observată pentru prima dată în 2007 în Finlanda Centrală, unde oamenii au observat pisici locale cu aceste blănuri distincte.

Pe lângă modelul deosebit de pe spate, pisicile aveau tendința de a avea coada albă sau aproape albă, iar ochii lor erau în general galbeni sau verzi.

Pisica a fost observată pentru prima dată în 2007 în Finlanda

De asemenea, acestea au venit în diferite variante, cele mai întâlnite fiind cele cu negru și maro.

Totodată, se credea că sunt posibil infertile din cauza incidenței relativ scăzute a acestui tip de blană – până când oamenii au descoperit o pisică salmiak care a dat naștere unui pui.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au prelevat sânge de la cinci dintre pisici, care fuseseră adoptate, și au efectuat un test ADN pe patru dintre feline, care nu a scos la iveală nicio mutație genetică asociată cu blana albă.

Se credea că aceste pisici sunt infertile din cauza incidenței relativ scăzute

Apoi au efectuat o secvențiere a întregului genom pentru două dintre pisici, iar acest pas a scos la iveală o diferență în ceea ce se numește gena KIT.

Aceasta poate codifica dacă albul va apărea sau nu în blana unei feline (oamenii de știință au legat, de asemenea, variațiile din gena KIT de modelele de la diverse animale, cum ar fi caii și șoarecii).

,,În concluzie, datele comparative de la alte specii și analiza de segregare a genotipurilor susțin deleția regiunii KIT recent descoperită ca fiind o potențială cauză a culorii salmiak existentă la pisici”, concluzionează cercetătorii, potrivit Futurism.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O pisică a trecut prin aventura vieții după ce a fost trimisă din greșeală într-un colet

O nouă specie de pisică tigru are deja un viitor incert

O pisică dispărută a fost găsită după 7 ani la câteva sute de metri de casă

NASA „a trimis” o pisică în spațiu, la 31 de milioane de kilometri depărtare de Pământ

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase