Sunt versatile, sănătoase și cea mai gustoasă parte a oricărei mese pe bază de plante. Dar avocado este fruct sau legumă?
Desigur, este clar că cea mai bună modalitate de a mânca avocado este pe pâine prăjită, cu un ou fiert moale și condimente variate. Sau zdrobit cu roșii și jalapeños și mâncat cu chipsuri de tortilla. Sau tăiat în bastonașe și prăjit. Dar dincolo de modurile delicioase de a-l mânca, majoritatea oamenilor știu surprinzător de puține lucruri despre avocado. O întrebare de bază pe care probabil o aveți: avocado este fruct sau legumă?
Înainte de a răspunde la întrebare, este important să înțelegem diferența dintre fructe și legume. Primul lucru pe care trebuie să-l știți este că există două forme de clasificare: botanică și culinară. Un singur produs vegetal poate fi fruct într-o categorie și legumă în cealaltă, subliniază Reader’s Digest.
Pentru a fi clasificat ca fruct botanic, elementul în discuție trebuie să conțină o sămânță și să se dezvolte din floarea unei plante. De aceea, prunele, merele și strugurii sunt toate fructe. Cu toate acestea, orice altă parte comestibilă a unei plante, cum ar fi frunzele, tulpinile și rădăcinile, sunt legume. Gândiți-vă la spanac (frunze), țelină (tulpini) și morcovi (rădăcini). Pare destul de clar, nu-i așa? Ei bine, când vine vorba de clasificarea fructelor și legumelor în bucătărie, totul se reduce la gust. Fructele sunt considerate a avea un gust dulce sau acrișor și sunt ideale pentru sosuri sau deserturi. Legumele au un gust savuros și apar fie în garnituri, fie ca vedete ale unui fel principal de mâncare.
Desigur, există excepții. De exemplu, ardeii grași sunt tehnic fructe (pentru că conțin semințe și cresc din flori), iar unii s-ar putea să aibă un gust destul de dulce când sunt consumați cruzi. Dar în ceea ce privește bucătăria, sunt considerați legume, fie că sunt umpluți cu orez și carne sau ca o adăugare crocantă perfectă la o salată.
Avocado se dezvoltă dintr-o floare, deci dintr-o perspectivă botanică, este considerat un fruct. Florile mici și verzui cresc pe copaci în Mexicul lor nativ și în alte climate calde. Cu toate acestea, în ciuda îndeplinirii tuturor cerințelor pentru a fi un fruct, avocado este tratat mai des ca o legumă în ceea ce privește modul în care îl mâncăm. Departamentul de Agricultură din SUA este de acord, clasificând avocado drept legumă datorită conținutului său nutritional și a utilizării culinare.
Cu aroma sa bogată ca de nucă, un avocado nu este la fel de dulce ca alte fructe, dar flexibilitatea sa în tot felul de preparate îl face o legumă destul de neobișnuită. Până la urmă, chiar dacă este un fruct, nu l-ați pune într-o salată de fructe alături de pepeni și portocale. Și chiar dacă este o legumă, nu este o gustare precum un morcov, și este delicios pe pâine prăjită. Nu e de mirare că ne este greu să plasăm avocado într-o singură categorie.
Pot plantele să dezvolte cancer?
Test de cultură generală. Sângele cărui animal este toxic pentru om?
Vacile lui Mark Zuckerberg sunt hrănite cu nuci macadamia și bere
Florile „au învățat” să se polenizeze singure, iar asta reprezintă un risc