O furtună văzută din spațiu arată ca „o meduză uriașă”. Cum este explicat fenomenul rar?

24 05. 2024, 16:00

O fotografie uimitoare prezintă o furtună africană văzută din spațiu, având forma unei meduze, plutind deasupra Africii de Vest.

Această furtună africană văzută din spațiu, de formă ciudată, care măsura aproximativ 300 de kilometri în lungime, a fost observată deasupra centrului țării Mali de către satelitul meteorologic Suomi NPP, care este operat în comun de NASA și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA.

„Clopotul” meduzei se află deasupra orașului Mopti, în timp ce „tentaculele” se întindeau până în Burkina Faso, conform NASA Earth Observatory.

O furtună africană văzută din spațiu este rezultatul unui fenomen meteo

Norul bizar a fost rezultatul unui fenomen meteorologic care este, în esență, o undă de șoc de aer aflată în mișcare rapidă care radiază din norii de furtună. Acest fenomen, cunoscut și sub numele de rafală de front atmosferic, este declanșat atunci când aerul rece din nori coboară la suprafața terestră, conform NOAA. Când apare această mișcare, cunoscută sub numele de curent descendent, aerul rece începe să se extindă rapid în afara norului ca niște unde într-un lac, forțând aerul mai cald în sus.

„Linia de nori în formă de arc este cauzată de aerul mai puțin dens care este ridicat deasupra și peste rafală”, a declarat Joseph Munchak, meteorolog la Goddard Space Flight Center al NASA, citat de Live Science.

De obicei, acest lucru creează un disc mare de nori înălțați, cunoscuți sub numele de nori de raft, care adesea par asemănători unei nicovale atunci când sunt văzuți de la sol. Dar în acest caz, doar o parte din disc s-a format deoarece rafala a fost parțial perturbată de vântul de forfecare, a adăugat Munchak.

Cât de periculoase sunt aceste furtuni?

În regiunile uscate, rafalele de front atmosferic pot aduna praf și nisip din peisajul din jur, creând ziduri scurte de particule cunoscute sub numele de „haboob”. Aceste furtuni de praf, care de obicei durează doar câteva minute, adesea apar ca și cum ar fi venit din senin după furtuni și pot reduce semnificativ vizibilitatea și calitatea aerului, conform Serviciului Național de Meteorologie din SUA.

Rafalele de front atmosferic pot, de asemenea, să adune și alte obiecte, inclusiv insecte, semințe și chiar păsări. Atunci când se întâmplă acest lucru, valul de deșeuri poate apărea uneori sub formă de inele dense în imaginile radar capturate de sateliții meteorologici.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce următoarea pandemie ar putea începe din Arctica?

Oamenii de știință au identificat cauza principală pentru criza climatică

Ghețarii alpini vor pierde cel puțin o treime din volum până în anul 2050

Norvegia va permite deversarea deșeurilor miniere în fiorduri