Păianjenii exotici, tot mai răspândiți în Europa. Specii noi identificate în Marea Britanie
Fie că sunt mici, agasanți sau inofensivi, păianjenii – în special cei exotici – sunt „în floare” în Marea Britanie, deoarece comerțul internațional le oferă oportunitatea de a călători. În paralel, încălzirea globală le creează acestora un climat din ce în ce mai ospitalier chiar și în Regatul Unit.
Un nou păianjen „care sare” a fost identificat trăind în campusul Penryn din Cornwall, care găzduiește Universitatea din Exeter și Universitatea Falmouth. Cea mai apropiată rudă cunoscută a lui, Anasaitis milesae, cu o lungime de 3-4 mm, se găsește în Caraibe, ceea ce face foarte probabil ca această specie minusculă – alături de alte 17 specii de păianjeni săritori non-nativi – să fi ajuns în Marea Britanie din ținuturi îndepărtate.
Printre noii sosiți, mult mai mari și mai vizibili, se numără Zoropsis spinimana, cunoscut sub numele popular de „păianjen lup”. Aceasta este o specie mediteraneană care se dezvoltă, în prezent, în casele din Londra. De asemenea, mai poate fi întâlnit și uimitorul păianjen cu colți verzi (Segestria florentina), care a ajuns pentru prima dată în Bristol, iar acum se găsește în sudul Marii Britanii.
Păianjenul exotic care „a sărit” din Caraibe până în Marea Britanie
Aproximativ 50 de păianjeni alogeni (de origine străină) au fost înregistrați în Marea Britanie, din totalul de 3.500 de specii alogene de animale. Majoritatea dintre aceste specii de viețuitoare au fost introduse din greșeală prin circulația globală a bunurilor – dar și a oamenilor.
Doar aproximativ 10-15% dintre speciile alogene sunt considerate „invazive” – cum ar fi veverițele cenuși și viesparul asiatic sau viesparul cu picioare galbene – cauzând un impact negativ asupra mediului sau asupra omului, potrivit The Guardian.
Păianjenii exotici amenință viețuitoarele locale
„Fauna păianjenilor a Marii Britanii, împreună cu restul vieții noastre sălbatice, se schimbă mai rapid ca niciodată. Pe măsură ce specii noi, exotice, se răspândesc, în special dincolo de zonele urbane, cresc șansele ca acestea să aibă un impact asupra speciilor native mai puțin comune. Pe lângă concurența pentru pradă și pentru spațiile de locuit, acești păianjeni pot aduce cu ei noi paraziți și boli. (…)
Aproximativ 15% dintre speciile noastre de păianjeni sunt deja amenințate cu dispariția ca urmare a pierderii habitatului și a schimbărilor climatice – în viitor, speciile alogene ar putea foarte bine să se adauge la riscurile cu care se confruntă”, a spus Helen Smith, ofițer de conservare pentru British Arachnological Society.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte
Despre ce vorbesc păianjenii? Cercetătorii cred că am putea afla!
Galaxia Păianjen, o anomalie a astrofizicii aflată la milioane de ani-lumină depărtare