O performanță de invidiat și demnă de a fi copiată și de alții: ce țară folosește 99% energie regenerabilă?
Ce țară folosește 99% energie regenerabilă? Este vorba despre Costa Rica.
Potrivit Britannica, Costa Rica își obține 99% din energie din surse regenerabile.
Majoritatea electricității din Costa Rica, aproximativ 73%, este generată prin hidroenergie, datorită ploilor abundente din țară, locației tropicale și topografiei naturale. De asemenea, țara se bucură de o concentrare mare de râuri, baraje și vulcani, precum și de o populație mică, de doar 5,1 milioane de locuitori, și de lipsa unei industrii majore. Barajul hidroenergetic Reventazón River, inaugurat în 2016, este cel mai mare proiect de infrastructură publică din America Centrală, după Canalul Panama.
Dar celălalt factor este de natură umană. O lege din 1949, care a înființat compania de utilități energetice de stat Instituto Costarricense de Electricidad (ICE), a stabilit că Costa Rica ar trebui să-și dezvolte resursele naturale pentru a-și asigura alimentarea cu energie electrică, iar la acea vreme, hidroenergia era singura sursă disponibilă, notează The Week.
„Secretul acestei realizări este în principal planificarea”, a declarat Kenneth Lobo Méndez, director de planificare și durabilitate în gestionarea electricității. În timpul iernii, țara are vânt slab, dar hidrocentralele sale primesc un „debit excedentar”. În timpul verii, există o producție mai mică de hidroenergie, astfel încât alte surse de energie „completează alimentarea cu electricitate”, în principal energia eoliană.
Deținerea unei singure companii de stat de energie, în loc de mai multe utilități electrice private mai mici, ajută la simplificarea procesului de planificare. ICE „poate face un plan pentru țară”, vinde doar ceea ce are nevoie, fără „interferențe” din partea diferiților actori interesați, a declarat Lobo Méndez.
Dar există o „realitate mai puțin verde despre consumul de energie al Costa Ricăi”, a afirmat The Guardian în 2017, când rapoartele despre cele 271 de zile de „electricitate liberă de combustibili fosili” ale țării au ajuns în întreaga lume. Cererea de petrol a țării este în creștere, pe măsură ce populația sa (și numărul de mașini și sectorul său de transport) crește. În 2022, 50% din totalul ofertei de energie era alcătuit din petrol, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. Dependența sa puternică de baraje implică și un cost ambiental, afectând viața sălbatică.
Test de cultură generală. Cât de lung poate fi un fulger?
2023 a fost cel mai cald an din istoria lumii! „Bucurați-vă cât mai puteți”
Contaminanții din cremele solare au fost găsiți pentru prima oară în zăpada din Arctica
Imaginile din satelit arată că plantele „știu” când vor erupe vulcanii