Știm prea bine din filme și documentare, ori după caz din propria experiență, că viața la polii Pământului nu este ușoară. Dar v-ați întrebat vreodată care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?
Tocmai pentru că este mai degrabă aflat în apă decât pe uscat, Polul Nord al Pământului are în medie temperaturi mai calde decât Polul Sud, anume 0 grade Celsius versus minus 27 grade Celsius pe timpul verii și minus 40 de grade Celsius versus minus 60 grade Celsius pe timpul iernii, informează Britannica.
Polul Nord este capătul nordic al axei Pământului. Axa este o linie imaginară care trece prin centrul Pământului, în jurul căruia planeta se rotește. Polul Nord al Pământului este aflat în Oceanul Arctic, care este acoperit de o bucată uriașă de gheață plutitoare.
În 1909, un grup de americani conduși de Robert E. Peary au fost primii oameni care au ajuns oficial la Polul Nord. Grupul a călătorit pe sănii trase de câini. Ani mai târziu, exploratorul Richard E. Byrd a susținut că a ajuns la Polul Nord cu avionul în data de 9 mai 1926. Totuși, experții au pus la îndoială că ambii exploratori ar fi ajuns cu adevărat la capătul nordic al Pământului.
La câteva zile după zborul lui Byrd, a fost confirmat faptul că exploratorul norvegian Roald Amundsen și doi însoțitori au zburat deasupra Polului Nord și au ajuns acolo în data de 12 mai 1926.
În 1958, un submarin american a traversat pe sub gheața de la Polul Nord. Prima expediție cu snowmobilul a ajuns la Polul Nord în 1968, fiind urmată de un grup de sănii trase de câini în 1969. În 1977, un spărgător de gheață al sovieticilor a fost prima navă care a ajuns la Polul Nord pe suprafața oceanului.
Imagini fără precedent: NASA a străpuns întunericul de la polul sudic al Lunii
Roverul Chandrayaan-3 al Indiei a confirmat că există sulf la polul sudic al Lunii
Test de cultură generală. În ce ocean este situat Polul Nord?
Fram, expediția victoriană la Polul Nord care a schimbat tot ce știam până atunci