Estuarele sau, cu alte cuvinte, locul în care un râu întâlnește oceanul, sunt adesea numite și „pepinierele mării”. Acestea adăpostesc mulți dintre peștii pe care noi îi consumăm și, totodată, adăpostesc un număr mare de păsări, în timp ce mlaștinile sărate din jurul lor ajută la stabilizarea țărmurilor și la absorbția inundațiilor. Pe cât de benefice sunt aceste ecosistem, pe atât de mult rău le-au produs oamenii și deciziile de a le modifica.
Cu toate acestea, un nou studiu arată că aproape jumătate din totalitatea estuarelor din lume au fost modificate de oameni, iar 20% din această pierdere de estuare a avut loc în ultimii 35 de ani.
Cu ajutorul unor date obținute prin satelit, cercetătorii au măsurat modificările care s-au produs în 2.396 de estuare între anii 1984 și 2019.
Rezultatele au arătat că, în ultimii 35 de ani, peste 100.000 de hectare de estuare au fost transformate în terenuri urbane sau agricole, iar majoritatea pierderilor (90%) au avut loc în țările asiatice cu dezvoltare rapidă, notează The Guardian.
Pe de altă parte, în țările cu venituri ridicate, în ultimii 35 de ani, s-au înregistrat foarte puține pierderi de estuare – în principal pentru că alterarea extinsă a acestora a avut loc cu multe decenii înainte de măsurători, în timpul propriei faze de dezvoltare rapidă a acestor țări.
Multe țări cu venituri ridicate recunosc aceste situații și, în prezent, lucrează la remedierea acestor daune. În paralel, în locuri precum estuarul Tees din nordul Mării Britanii, se investește în readucerea zonei la mlaștini (inclusiv la mlaștini sărate).
Aceste procese au menirea să reducă riscul de inundații, să crească rezistența la criza climatică, pentru a reface populațiile de pești și , în ultimă instanță, pentru a permite naturii să se refacă.
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice