Home » Natură » El Niño se va transforma în La Niña, iar 2024 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată

El Niño se va transforma în La Niña, iar 2024 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată

El Niño se va transforma în La Niña, iar 2024 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.05.2024

Fenomenul El Niño este posibil să cedeze în curând și să treacă rapid la modelul atmosferic și oceanic opus, La Niña.

Pentru SUA, această răsturnare de situație climatologică va însemna probabil un risc mai mare de uragane majore în Atlantic, precum și zone cu vreme mai uscată decât de obicei în părțile sudice ale țării. La nivel global, La Niña duce, de obicei, la scăderea temperaturilor, dar decalajul în ceea ce privește momentul în care efectele au loc înseamnă că anul 2024 va fi, probabil, în continuare un an de top pentru temperaturi în istoria climei, a declarat Tom Di Liberto, climatolog la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

„Toate semnele sugerează că 2024 va fi încă un an cald”, a declarat Di Liberto pentru Live Science.

El Niño și La Niña descriu tipare opuse ale vânturilor comerciale care înconjoară ecuatorul, suflând spre vest dinspre America de Sud spre Asia.

Într-un an neutru, când niciunul dintre aceste modele nu este în joc, aceste vânturi comerciale împing apa caldă spre vest, ceea ce împinge apa rece a oceanului în sus din adâncuri, pentru a o înlocui.

O răsturnare de situație climatologică

Atunci când El Niño este în joc, vânturile comerciale slăbesc, astfel încât Pacificul de est, de-a lungul coastei de vest a Americii de Nord și de Sud, rămâne mai cald.

Efectul, potrivit NOAA, este că jet stream-ul se deplasează spre sud, uscând Canada și nordul Statelor Unite, dar aducând umiditate în porțiunile sudice ale SUA.

Într-un an La Niña, vânturile comerciale se întăresc, împingând apa caldă spre Asia și crescând creșterea apei reci în largul coastei pacifice a Americii. Curentul jet se deplasează spre nord, uscând sud-vestul și sud-estul țării și aducând vreme mai umedă în nord-vestul Pacificului și în Marile Lacuri.

Modelul El Niño a fost oficial activ din iunie 2023, dar Centrul de predicție climatică al NOAA raportează acum că modelul slăbește, cu o șansă de 85% de trecere la condiții neutre înainte de iunie. Se așteaptă apoi ca La Niña să revină în forță, cu o probabilitate de 60% de condiții La Niña între iunie și august, raportează Centrele Naționale pentru Predicția Mediului.

Modelul El Niño a fost oficial activ din iunie 2023

În timpul La Niña, vânturile din atmosfera superioară se calmează, reducând forfecarea vântului. Acest lucru permite convecției aerului cald și umed de la suprafața oceanului să formeze furtuni mari, scrie LiveScience.

Ca urmare a fenomenului La Niña și a temperaturilor extrem de ridicate de la suprafața Oceanului Atlantic, echipa de cercetare a CSU privind vremea tropicală și clima prevede în prezent un sezon de uragane foarte activ în Atlantic, cu o prognoză de 23 de furtuni numite (față de o medie de 14,4) și cinci uragane de categoria 3 sau mai mare (față de o medie de 3,2). Anul acesta ar putea fi similar cu 2010 și 2020, ambele fiind sezoane de furtuni aglomerate, deși nu este garantat că furtuni puternice vor avea impact asupra uscatului, a spus DesRosiers.

,,Toate aceste modele climatice au loc pe fondul creșterii temperaturilor oceanice și de suprafață. Astfel, deși La Niña aduce de obicei temperaturi mai scăzute decât media în nordul SUA, această regiune ar putea totuși să aibă parte de o vară toridă din cauza efectelor de fond ale schimbărilor climatice”, a spus Di Liberto.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum poate El Niño să transforme 2023 în cel mai călduros an din istorie?

ONU avertizează guvernele lumii: El Niño a început. Pregătiți-vă de impact!

Sute de păsări au murit pe coasta Pacificului din cauza fenomenului El Niño

El Niño a fost anunțat oficial, după o serie lungă de avertizări

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase