Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
De ce este special nasul cămilelor? Acesta este cu adevărat o dovadă de inginerie din lumea animalelor! Cum funcționează?
De ce este special nasul cămilelor? Pentru că acționează și pe post de dezumidificator.
În interiorul nasului cămilei se găsesc pasaje înguste și întortocheate căptușite cu mucus care absoarbe umezeala în timp ce cămila expiră, asigurându-se astfel că cât mai puțină apă părăsește corpul animalului, explică Britannica.
Există două specii de cămile: cămila bactriană (Camelus bactrianus) și dromaderul (Camelus dromedarius). Aproximativ 90% dintre cămilele lumii sunt dromaderi, cunoscuți și sub numele de cămile arabe. Toți dromaderii existenți sunt domestici. Pe de altă parte, există două tipuri de cămile bactriene: sălbatice și domestice.
De ce este special nasul cămilelor?
Cămilele au fost domesticite cu mai mult de 3.000 de ani în urmă. Ele sunt folosite de oameni în numeroase scopuri, dar cel mai des pentru călătorii în climatul arid.
Cămilele pot supraviețui perioade lungi de timp fără hrană sau apă. Ele pot transporta ușor o greutate suplimentară de 200 de kilograme și pot merge aproximativ 32 de kilometri pe zi prin climatul aspru al deșertului.
Cum supraviețuiesc cămilele în deșert?
De asemenea, cămilele le furnizează oamenilor hrană (lapte și carne) și textile (fibră și fetru din păr).
Ele au și alte caracteristici care le permit să supraviețuiască în deșert, cum ar fi două rânduri de gene extra lungi pentru a ajuta la menținerea nisipului departe de ochi. Ele sunt, de asemenea, capabile să-și închidă nările pentru a împiedica intrarea nisipului, potrivit PBS.org.
Vă recomandăm să citiți și:
Papagalii „pică din cer” în Australia și nimeni nu știe de ce
Lupii „mutanți” de la Cernobîl au evoluat abilități anti-cancer
Ce au descoperit cercetătorii după ce au studiat ADN-ul balenelor albastre?
Cum arată mica broscuță care își trăiește toată viața într-o floare