Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie
Ol Doinyo Lengai se află în regiunea Arusha din Tanzania și este unul dintre cei mai ciudați vulcani de pe planeta Pământ, poate chiar din întregul sistem solar. Deși de la distanță pare destul de tipic, craterul său nordic supurează o formă unică de lavă neagră, relativ rece.
Situat în Riftul Est-African din nordul Tanzaniei, Ol Doinyo Lengai este singurul vulcan activ cunoscut, cu lavă pe bază de carbon, cunoscută sub numele de lavă natrocarbonatită. Există unele dovezi că și vulcanii de pe Venus ar fi erupt cândva lavă de natrocarbonatită, dar acest gigant african este singurul producător cunoscut de pe Pământ (cel puțin în vremuri relativ recente).
Majoritatea vulcanilor scot lavă bogată în minerale de silicați, ceea ce face ca punctul de topire să fie de peste 900°C. Lava de la Ol Doinyo Lengai conține relativ puțin siliciu, dar are o abundență de minerale de carbonat, ceea ce permite lavei să intre în stare lichidă la doar 540°C.
Lipsa de siliciu face ca lava să fie extrem de vâscoasă. Atunci când are loc o erupție, aceasta seamănă mai degrabă cu o oală de ulei de motor negru care țâșnește decât cu o dâră de lavă fierbinte.
O formă unică de lavă neagră
Având în vedere vâscozitatea lavei sale, oamenii de știință sunt destul de surprinși că vulcanul poate erupe atât de violent. Erupțiile explozive au loc adesea în alți vulcani, deoarece bulele de gaz pot rămâne blocate în lava lipicioasă.
Cu toate acestea, este clar că Ol Doinyo Lengai poate erupe cu o rafală intensă de lavă lichidă, poate pentru că este încărcată cu dioxid de carbon dizolvat și alte gaze, ceea ce o face efervescentă ca un suc carbogazos.
Aflat la o înălțime de 2.962 de metri, vulcanul prezintă două cratere, dar numai cel nordic erupe. Cea mai recentă perioadă de erupție a început în aprilie 2017 și încă mai bolborosea la ultimul raport din martie 2024.
În 2009, vulcanologii au colectat mostre de gaz din Ol Doinyo Lengai pentru a descoperi motivul din spatele lavelor sale unice pe bază de carbon. În mod curios, ei au constatat că alcătuirea gazelor era ,,imposibil de distins” de cele emise de-a lungul crestelor de la mijlocul oceanelor, în ciuda faptului că vulcanul este situat în interior, departe de lanțurile muntoase de mare adâncime.
Cel mai bizar vulcan erupe violent
Acest lucru i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că lava unică, bogată în carbon, a fost creată prin topirea mineralelor din mantaua superioară a Pământului, stratul gros de rocă aflat chiar sub crusta planetei.
,,Chimia și compoziția izotopică a gazelor arată că CO2 provine direct din mantaua superioară de sub Riftul Est-African”, a declarat David Hilton, profesor de geochimie la Scripps Institution of Oceanography din cadrul UC San Diego și co-autor al lucrării din 2009.
Riftul Est-African, pe care se află Ol Doinyo Lengai, este activ din punct de vedere tectonic de aproximativ 25 de milioane de ani și rămâne unul dintre cele mai interesante puncte fierbinți geologice din lume, scrie IFL Science.
Sculptat în partea de est a Africii, acesta este, de fapt, o ruptură uriașă în interiorul plăcii africane care se îndepărtează cu câțiva milimetri pe an. În milioane și milioane de ani, ar putea, în cele din urmă, să rupă continentul african în două, creând un nou ocean între Africa de Est și restul plăcii africane.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Imagini uimitoare: „inele de fum” peste Muntele Etna, cel mai mare vulcan activ din Europa
Islandezii construiesc bariere ca să se protejeze de vulcani