Probabil că în majoritatea pozelor pe care i le faceți pisicii, aceasta doarme. De ce dorm pisicile atât de mult?
De ce pisicile dorm atât de mult? Adevărul este că pisicile dorm, în medie, 15 ore pe zi. Unele dintre ele pot ajunge până la 20 de ore, în special pisicile mai în vârstă și puii.
Pisicile sunt prădători naturali. Prada lor este rapidă și greu de prins. Să te strecoare și să sară în mod repetat este fără îndoială epuizant. Pisicile sălbatice muncesc din greu pentru a-și satisface nevoile alimentare, iar această cheltuială de efort fizic necesită multă reîncărcare.
Și nu sunt doar prădători, sunt prădători crepusculari, ceea ce înseamnă că vânează la răsărit și la asfințit, în timpul orelor de amurg când prada lor, rozătoarele și păsările, este activă. În restul zilei, pisicile dorm, iar acest somn este de două tipuri, conform Britannica.
Aproximativ trei sferturi din somnul pisicilor este un repaus superficial, aproape de trezire, numit somn cu unde lente (SWS). Pisicile somnoroase stau într-o poziție de pregătire, simțurile lor de miros și auz fiind în modul „activat”. Din când în când, urechile li se mișcă ușor. Liniștite dar pregătite, sunt gata să reacționeze imediat: să sară pe pradă sau să te lovească și să te zgârie pentru îndrăzneala de a le mângâia când dorm. Aceste cunoscute sieste ale pisicilor durează în mod obișnuit 15–30 de minute.
Cealaltă parte a timpului, aproximativ un sfert, pisicile sunt cu adevărat adormite, dormind profund, ajungând adesea în somnul REM. Dacă pare că pisicile visează atunci când le tremură laba, probabil că asta chiar se întâmplă . Acest somn profund apare de obicei în intervale de cinci minute, care sunt întrerupte de somnul ușor.
Dar pisicile de casă de ce dorm atât, având în vedere că „prada” lor le așteaptă nemișcată în castron? Într-un cuvânt: ereditate. Ca specie, pisicile, fie că dorm pe stradă sau se odihnesc pe o canapea, sunt toate programate genetic cu același ceas intern. Și, în plus, pisicile de casă dorm și atunci când se plictisesc.
Urșii panda sunt mai activi din punct de vedere social decât se credea
Un sfert dintre peștii de apă dulce, în pericol de dispariție