Home » Natură » Fundul oceanelor este „un rezervor” de plastic, arată un studiu în premieră

Fundul oceanelor este „un rezervor” de plastic, arată un studiu în premieră

Publicat: 21.04.2024

Un nou studiu realizat de CSIRO, agenția științifică națională a Australiei, și de Universitatea din Toronto, Canada, estimează că până la 11 milioane de tone de poluare cu plastic se află pe fundul oceanelor.

Având în vedere că se așteaptă ca utilizarea plasticului să se dubleze până în 2040, înțelegerea modului și a locului în care acesta se deplasează este crucială pentru protejarea ecosistemelor marine și a vieții sălbatice.

Dr. Denise Hardesty, cercetător științific principal la CSIRO, a declarat că aceasta este prima estimare a cantității de deșeuri de plastic care ajunge pe fundul oceanului, unde se acumulează înainte de a fi descompus în bucăți mai mici și amestecat în sedimentele oceanice.

,,Știm că milioane de tone de deșeuri de plastic intră în oceanele noastre în fiecare an, dar ceea ce nu știam este cât de mult din această poluare ajunge pe fundul oceanelor”, a declarat Dr. Hardesty.

Se așteaptă ca utilizarea plasticului să se dubleze până în 2040

Am descoperit că fundul oceanului a devenit un loc de odihnă, sau rezervor, pentru cea mai mare parte a poluării cu plastic, estimându-se că între 3 și 11 milioane de tone de plastic se scufundă pe fundul oceanului. ,,În timp ce a existat o estimare anterioară a microplasticelor de pe fundul mării, această cercetare analizează articole mai mari, de la plase și pahare până la pungi de plastic și tot ceea ce se află între ele”, a explicat Alice Zhu, doctorandă la Universitatea din Toronto, care a condus studiul.

,,Suprafața oceanului este un loc de odihnă temporar pentru plastic, astfel încât este de așteptat ca, dacă putem opri plasticul să intre în oceane, cantitatea de plastic să fie redusă”, a declarat dna Zhu.

,,Cu toate acestea, cercetarea noastră a constatat că plasticul va continua să ajungă în adâncurile oceanului, care devine un loc de odihnă permanent sau un bazin pentru poluarea marină cu plastic”.

Datele științifice au fost folosite pentru a construi două modele predictive pentru a estima cantitatea și distribuția plasticului pe fundul oceanului – unul bazat pe datele provenite de la vehiculele operate de la distanță (ROV) și celălalt de la traule de fund.

Între 3 și 11 milioane de tone de plastic se scufundă pe fundul oceanului

Folosind datele ROV, se estimează că între 3 și 11 milioane de tone metrice de poluare cu plastic se află pe fundul oceanului.

Rezultatele obținute cu ajutorul ROV-urilor arată, de asemenea, că masa de plastic se concentrează în jurul continentelor – aproximativ jumătate (46%) din masa de plastic estimată pe fundul oceanelor la nivel mondial se află la o adâncime de peste 200 m. Adâncimea oceanului, de la 200 m până la 11.000 m, conține restul masei de plastic preconizate (54%).

Deși mările interioare și de coastă acoperă o suprafață mult mai mică decât oceanele (11 % față de 56 % din întreaga suprafață a Pământului), se preconizează că aceste zone vor conține la fel de multă masă de plastic ca și restul fundului oceanului, scrie EurekAlert.

,,Aceste constatări contribuie la completarea unei lacune de lungă durată în ceea ce privește cunoștințele despre comportamentul plasticului în mediul marin”, a concluzionat dna Zhu.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Microplasticele se acumulează în celulele canceroase și le pot ajuta să se răspândească, sugerează un studiu

Cum a ajuns fundul oceanului o groapă de gunoi pentru plastic, arme chimice și biberoane?

Au fost găsite microplastice în sedimente neatinse de om

Cum au ajuns milioane de bucăți de plastic pe plajele din nord-vestul Spaniei?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase