Orașul York din Anglia este cunoscut pentru ruinele sale romane antice și pentru monedele din Epoca Vikingilor, făcându-l o destinație de top pentru arheologi dornici să sape după comorile îngropate. Ce altceva mai este îngropat în dealurile și câmpurile din York? Microplastice într-un sit arheologic!
Arheologii britanici au descoperit microplastice într-un sit arheologic, printre sedimentele istorice excavate în York care datează de la începutul și mijlocul secolului I și care au fost săpate și depozitate pentru studiu în anii 1980.
Ei și-au publicat descoperirile în revista științifică Science of The Total Environment.
„Acesta pare a fi un moment important, confirmând un lucru la care ar fi trebuit să ne așteptăm: că ceea ce erau considerate anterior depozite arheologice intacte, pregătite pentru investigație, sunt de fapt contaminate cu plastic și că acestea includ depozite eșantionate și depozitate la sfârșitul anilor 1980”, a declarat John Schofield, profesor de arheologie la Universitatea York și autorul principal al studiului.
Echipa a analizat sedimente istorice din două situri din York colectate în anii 1980 și le-a comparat cu mostre din alte două situri din apropiere pentru analiză.
După procesarea sedimentelor și efectuarea analizelor chimice asupra eșantioanelor, cercetătorii au descoperit microplastice atât în sedimentele arhivate săpate în anii 1980, cât și în eșantioanele contemporane.
Cercetătorii presupun că microplasticele au ajuns în eșantioanele arhivate nu în timpul depozitării, ci când încă se aflau în pământ; practic, planeta este atât de contaminată cu deșeuri de plastic încât siturile erau deja contaminate cu decenii în urmă.
Cum au ajuns acolo? Cercetătorii au săpat eșantioanele arhivate din situri aflate în lunca râului Ouse, indicând mișcarea apei drept principal vinovat, notează Futurism.
Cu acest studiu, împreună cu un alt proiect de cercetare din Letonia care a relevat microplastice în straturi datând din secolul al XVIII-lea și netestate de oameni, pare clar că arheologii vor trebui să se confrunte cu un anumit nivel de contaminare cu plastic în viitor.
„Suntem obișnuiți cu plasticul din oceane și din râuri. Dar aici vedem cum patrimoniul nostru istoric încorporează elemente toxice. În ce măsură această contaminare compromite valoarea probatorie a acestor depozite și importanța lor națională este ceea ce vom încerca să aflăm în continuare”, a spus Schofield.
Florile de primăvară înfloresc cu săptămâni mai devreme decât în urmă cu câteva decenii
Schimbările climatice vor scoate deșeurile nucleare din adâncurile Pământului