Test de cultură generală. Care este cel mai lung lanț muntos de pe Pământ?
Lanțuri montane pot fi găsite pe fiecare continent, dar cel mai lung lanț muntos de pe Pământ nu se află pe niciuna dintre aceste șapte mase terestre.
În schimb, cel mai lung lanț muntos de pe Pământ se află pe fundul mării.
Cunoscut sub numele de Creasta Medio-Oceanică, acest lanț montan incredibil de lung urmărește conturul plăcilor tectonice ale Pământului și se întinde în jurul globului într-un model care se aseamănă cu cusăturile de pe o minge de baseball.
Care este cel mai lung lanț muntos de pe Pământ?
Cu o lungime continuă totală de aproximativ 65.000 de kilometri, Creasta Medio-Oceanică depășește toate lanțurile montane continentale ale lumii, cel mai lung dintre acestea fiind cel al Munților Anzi, cu cei 7.600 de kilometri ai săi, potrivit IFL Science.
În realitate, însă, Creasta Medio-Oceanică are un avantaj nedrept, deoarece este alcătuită de fapt din mai multe sisteme, separate de creste subacvatice care există la granițele diferitelor plăci tectonice. La aceste frontiere, plăcile tectonice se despart, permițându-i magmei să erupă și să umple golurile.
O linie de munți și de văi care brăzdează fundul mării
Rezultatul este o linie de munți și de văi care brăzdează fundul mării. În medie, vârfurile acestor diferite creste submarine poate ajunge până la aproximativ 2.500 de metri sub suprafața oceanului. Printre cele mai faimoase se numără Dorsala Atlantică, care se întinde chiar în centrul Oceanului Atlantic, ajungând de la Arctica până la Antarctica.
Desigur, pentru că plăcile tectonice ale lumii sunt în contact una cu cealaltă, crestele care se formează între ele sunt toate conectate, formând o serie neîntreruptă de lanțuri subacvatice care alcătuiesc colectiv Creasta Medio-Oceanică.
Vă recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. Ce culoare are apa?
Cicloanele încetinesc creșterea economică cu 10 ani
Gaura din stratul de ozon s-a mărit din nou, spun cercetătorii
Test de cultură generală. Care este cel mai mare vulcan activ al lumii?