Pasărea africană de mărimea unui om care mănâncă pui de crocodil și își ucide frații
Aceste păsări ajung până la 1,5 metri înălțime și sunt prădători formidabili, stând nemișcați în mlaștini înainte de a se arunca în față pentru a-și înghiți prada întreagă cu ajutorul ciocurilor lor uriașe.
Această pasăre amenințătoare și cu aspect preistoric poate crește până la 1,5 metri înălțime – și este echipată cu un cioc ascuțit, lung de 0,3 metri – al treilea cel mai mare cioc de pasăre din lume.
Ciocul său gigantic și picioarele lungi și subțiri îl fac un prădător formidabil de ambuscadă – stă complet nemișcat înainte de a se arunca în față pentru a prinde prada neașteptată și a o înghiți întreagă.
Aceste păsări ajung până la 1,5 metri înălțime
Un studiu din 2015 publicat în Journal of African Ornithology a constatat că peștii pisică sunt cea mai frecventă pradă, constituind aproximativ 71% din mesele sale.
Cu toate acestea, se știe că pasărea se mai hrănește și cu anghile, șerpi și chiar pui de crocodil.
Puii de ciocârlie sunt în mare parte solitari, dar perechile care se reproduc sunt monogame și depun până la trei ouă într-un cuib – deși, din cauza rivalității dintre frați, de obicei doar unul singur supraviețuiește până la vârsta adultă.
Acesta este, de obicei, primul născut mai mare, care fie își întrece frații pentru hrană, fie îi ucide, scrie LiveScience.
Prădători formidabili
Acest comportament a fost surprins într-un clip din serialul ,,Africa” al lui David Attenborough de la BBC, în care se vede cum puiul mai mare își mușcă fratele mai mic. Când mama se întoarce la cuib, nu oferă nicio grijă puilor mai mici.
Deși uneori este denumit în mod incorect barză, pasărea este de fapt singurul membru al genului Balaeniceps și al familiei mai largi Balaenicipitidae, cele mai apropiate rude vii ale sale fiind pelicanii. Strămoșii săi din ordinul Pelecaniformes au apărut la sfârșitul perioadei cretacice (acum 145 de milioane până la 66 de milioane de ani).
Pasărea cu cioc mare este inclusă ca fiind vulnerabilă pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, existând doar între 5.000 și 8.000 de păsări.
Vă recomandăm să mai citiți și:
O pasăre considerată „pierdută” a fost fotografiată pentru prima dată
„Cea mai beată pasăre” din Noua Zeelandă este o specie de porumbel durduliu
O pasăre extrem de rară, observată pentru prima dată în România
A fost confirmat primul caz de gripă aviară H5N1 la o pasăre sălbatică în Mexic