Schimbările climatice micșorează peștii, arată un nou studiu
Greutatea peștilor din vestul Oceanului Pacific de Nord a scăzut în decursul anilor 2010 din cauza temperaturilor mai ridicate ale apei, care au limitat resursele alimentare, conform unui nou studiu realizat la Universitatea din Tokyo (Japonia). Iată cum schimbările climatice micșorează peștii!
Cercetătorii au analizat greutatea individuală și biomasa generală a 13 specii de pești. În anii 1980 și 2010, peștii au fost mai ușori. Primul interval de scădere în greutate i-a fost atribuit numărului mai mare de sardine japoneze, care a crescut competiția cu alte specii pentru hrană, scrie Eurek Alert.
În decursul anilor 2010, în timp ce numărul de sardine japoneze și macrou a crescut în mod moderat, efectul încălzirii climatice a oceanului pare să fi generat o competiție mai mare pentru hrană, deoarece apa mai rece și bogată în nutrienți nu putea ajunge ușor la suprafață. Aceste rezultate au implicații pentru pescuit și pentru decidenții politici care încearcă să gestioneze resursele oceanice în contextul viitoarelor schimbări climatice.
Schimbările climatice micșorează peștii
Fie că vorbim despre sushi, takoyaki (chiftele tradiționale cu caracatiță) sau macrou la grătar, fructele de mare reprezintă o parte importantă a bucătăriei japoneze. Autonomia Japoniei în ceea ce privește fructele de mare a scăzut însă treptat de-a lungul mai multor decenii. Pescuitul local se confruntă cu multiple provocări, cum ar fi scăderea vânzărilor și prețuri mai mici, lipsa forței de muncă, schimbările în preferințele consumatorilor și creșterea costurilor. Dar poate una dintre cele mai mari amenințări este aceea că schimbările climatice micșorează peștii.
Coasta estică a Japoniei este mărginită de Oceanul Pacific de Nord, o zonă maritimă extrem de productivă. Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU, în 2019, Oceanul Pacific de Nord a reprezentat aproape o pătrime din totalul mondial de pește prins și vândut. Cu toate acestea, rezultatele unui nou studiu de la Universitatea din Tokyo arată că, în anii 1980 și 2010, greutatea peștilor din această regiune a suferit schimbări dramatice.
„Am investigat 17 stocuri de pește, adică populații sau grupuri de pești, din 13 specii și am constatat că multe au înregistrat scăderi în greutate în această perioadă”, a explicat profesorul Shin-ichi Ito, de la Institutul de Cercetare a Atmosferei și Oceanului din cadrul Universității din Tokyo.
Ce au descoperit cercetătorii?
Ito, împreună cu coautoarea doctoranda Lin Zhen, a analizat datele privind greutatea și biomasa peștilor de la Agenția de Pescuit a Japoniei și Agenția de Cercetare și Educație în Pescuit a Japoniei. Greutatea peștilor se referă la peștii individuali (de exemplu, un macrou de 200 de grame), în timp ce biomasa reprezintă greutatea totală a unei specii sau grup dintr-o zonă (de exemplu, 50.000 de tone de macrou).
Cei doi au examinat date pe termen lung pentru șase populații de pește din patru specii între 1978 și 2018, precum și date pe termen mediu pentru 17 populații de pește din 13 specii între 1995/1997 și 2018. De asemenea, au studiat datele privind temperatura apei de mare între 1982 și 2014 pentru a vedea dacă schimbările în straturile superficiale și subsuperficiale ale oceanului ar fi putut avea un impact.
Rezultatele au arătat două perioade de scădere a greutății corporale a peștelui, prima în anii 1980 și apoi în anii 2010. Echipa a atribuit declinul greutății în anii 1980 unei creșteri a sardinelor japoneze, care probabil a condus la o competiție mai mare pentru hrană între specii și în cadrul acestora. În comparație, în anii 2010, deși a existat o creștere moderată a populației de sardine japoneze și de macrou, analiza echipei a părut să arate că reducerea aportului de substanțe nutritive la suprafața oceanului din straturile subsuperficiale, cauzată de efectul încălzirii globale asupra oceanului, a fost un factor influent.
Schimbările climatice micșorează peștii, ceea ce ar putea duce la mese mai puțin delicioase
„Cu temperaturi mai ridicate, stratul superior al oceanului devine mai stratificat, iar cercetările anterioare au arătat că plantele de fitoplancton mai mari sunt înlocuite cu plante de fitoplancton mai mici și specii mai puțin hrănitoare, cum ar fi meduzele”, a explicat Ito.
„Schimbările climatice pot modifica momentul și durata înfloririi fitoplanctonului (creșterea explozivă a algelor microscopice la suprafața oceanului), care poate să nu se mai alinieze cu perioadele cheie ale ciclului de viață al peștilor. S-a arătat de asemenea, în alte studii, că și migrația peștilor este afectată, ceea ce influențează interacțiunea și competiția pentru resursele piscicole”, a continuat profesorul.
Ito speră ca managerii de piscicultură și decidenții politici să utilizeze cercetarea ca să înțeleagă mai bine schimbările care au loc în oceanele din jurul Japoniei, pentru a lua decizii informate pentru viitor.
„Stocurile de pește ar trebui gestionate diferit față de ceea ce s-a întâmplat înainte, având în vedere impactul tot mai mare al condițiilor induse de climă. Situația pe care o experimentează peștii este mult mai severă decât acum câteva decenii. Dacă nu putem opri încălzirea globală, calitatea peștelui poate să scadă. Prin urmare, trebuie să luăm măsuri pentru a ne bucura de un ocean sănătos și de pește delicios”, a spus el.
Studiul a fost publicat în Fish and Fisheries.
Vă recomandăm să citiți și:
Papagalii „pică din cer” în Australia și nimeni nu știe de ce
Lupii „mutanți” de la Cernobîl au evoluat abilități anti-cancer
Ce au descoperit cercetătorii după ce au studiat ADN-ul balenelor albastre?
Cum arată mica broscuță care își trăiește toată viața într-o floare