Cea mai recentă afacere a magnatului rețelelor de socializare Mark Zuckerberg, care se ocupă cu creșterea de bovine de „talie mondială” în luxosul său refugiu din Hawaii, a fost ironizată ca fiind nepotrivită și iresponsabilă din punct de vedere ecologic.
Miliardarul Meta a postat o fotografie în care apare mâncând o friptură – în sânge, fără garnituri – de la ferma sa Ko’olau (un complex de 1.400 de acri din Kauai, cea mai veche insulă din Hawaii).
„Am început să cresc vite la [ferma, n.r.] Ko’olau din Kauai, iar obiectivul meu este să creez unele dintre cele mai bune carne de vită de cea mai bună calitate din lume”, a scris Zuckerberg pe Instagram.
Aceste bovine produc unele dintre cele mai scumpe tipuri de carne din lume.
„Fiecare vacă mănâncă între 5.000 și 10.000 de kilograme de hrană în fiecare an, ceea ce înseamnă o mulțime de hectare de macadamia. Fiicele mele ajută la plantarea macadamiei și au grijă de diferitele noastre animale. Suntem încă la început de drum și este distractiv să ne îmbunătățim în fiecare sezon. Dintre toate proiectele mele, acesta este cel mai delicios”, a adăugat Zuckerberg, a cărui avere se ridică în prezent la 129 de miliarde de dolari, potrivit The Guardian.
Vitele vor fi crescute cu nuci de macadamia și bere produsă în cadrul complexului de 100 de milioane de dolari – care va găzdui, de asemenea, un buncăr subteran și proiecte energetice, potrivit unei investigații recente realizate de Wired.
„Creșterea vacilor pe nuci de macadamia și bere, care necesită multă apă, este doar un spectacol ciudat al unui miliardar. Avem nevoie de o reformă reală a agriculturii pentru a aborda inechitățile din sistemul nostru alimentar și realitatea încălzirii climei. Trebuie să promovăm viabilitatea fermelor mici și mijlocii care lucrează pentru a hrăni pe toată lumea, nu doar celebrități bogate”, a declarat Mitch Jones, director de politici la Food & Water Watch, o organizație nonprofit.
Carnea de vită contribuie în mare măsură la defrișări, la poluarea apei și la încălzirea globală. Cercetătorii în domeniul climei avertizează că trebuie să scadă consumul, în special în țările dezvoltate, pentru a limita efectele cele mai nocive ale crizei climatice.
O vacă adultă poate elibera până la 500 de litri de metan pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ 3,7 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Metanul – gazul cu efect de seră pe care vitele îl emit în râgâielile lor – este foarte puternic și, în decurs de 20 de ani, provoacă o încălzire de aproximativ 85 de ori mai mare decât CO2. Pe X, platforma de socializare deținută de rivalul Elon Musk, reacția la noua carieră de crescător de bovine a lui Zuckerberg a fost în mare parte batjocoritoare.
„Sunt mândru de tine, omule. Chiar ți-ai împlinit visul de a pune mâncare în gură în modul în care cauzează cele mai multe schimbări climatice posibile pentru o ființă umană”, a declarat Andrew Greenberg, autor și jurnalist.
Vacile hrănite cu alge ar putea ajuta la reducerea emisiilor de metan
O formă misterioasă de boala vacii nebune a apărut în SUA
Fermierii au început să crească vaci rezistente la căldură
China susține că a clonat trei „super vaci” foarte productive