Strămoșii broaștelor și ai broaștelor țestoase erau înarmați cu colți mari și mii de denticule în formă de cârlige, făcându-i pe descendenții lor moderni să pară că au doar gingii. Broaștele au dinți? Da, dar tipul de dinți și locul unde se găsesc aceștia variază semnificativ.
Broaștele au o istorie complexă în ceea ce privește dinții, estimându-se că i-au pierdut de peste 20 de ori în timpul evoluției lor. Utilizările dinților în rândul broaștelor de astăzi variază de la vânătoare la mușcături de împerechere, dar broaștele au dovedit de-a lungul timpului că se descurcă foarte bine și fără dinți.
Broaștele au dinți? Doar o specie de broască cunoscută științific are dinți adevărați atât în mandibula superioară, cât și în cea inferioară. Este vorba de o broască marsupială mare, Gastrotheca guentheri, descrisă pentru prima dată în 1882.
Pentru a obține titlul de „dinți adevărați”, oasele din gură trebuie să aibă dentină și smalț, dar identificarea acestor părți constitutive într-un dinte de dimensiunea unui bob de nisip nu este tocmai ușoară. Întrebarea dacă dinții lui G. guentheri erau „adevărați” sau nu s-a complicat și mai mult odată cu teama că specia ar fi dispărut, după ce nu a mai fost văzută în habitatul ei natural din pădurile din Columbia și Ecuador pentru o perioadă destul de lungă.
Din fericire, aceste broaște ciudate, care își poartă ouăle într-un buzunar dorsal și acestea eclozează sub formă de broaște mici, nu de mormoloci, nu erau dispărute, iar scanările CT ale dinților lor au dezvăluit că atât seturile superioare, cât și cele inferioare erau dotate cu dentină și smalț. Descoperirea a fost surprinzătoare, deoarece amfibienii nu mai aveau dinți adevărați în mandibula inferioară de milioane de ani în momentul în care a evoluat această specie. Aceasta sfidează o idee cunoscută sub numele de Legea lui Dollo, care afirmă că odată ce o trăsătură complexă a fost pierdută în evoluție, aceasta nu se mai întoarce niciodată.
G. guentheri ar putea fi singura broască cu o gură plină de dinți adevărați, dar există multe specii care au dinți în mandibula superioară, cunoscuți sub numele de dinți maxilari. Unele broaște au, de asemenea, mici dinți pe cerul gurii, cunoscuți sub numele de dinți vomerieni, scrie IFL Science.
Broaștele cu dinți în formă de sabie au dinți maxilari și protuberanțe ciudate asemănătoare colților pe mandibula inferioară. Acești colți nu sunt chiar similari, deoarece nu au compoziția de dentină și smalț a dinților adevărați și cresc doar o singură dată, în timp ce dinții broaștelor sunt în mod constant pierduți și înlocuiți.
Dinții broaștelor au puțin de-a face cu apărarea. Uneori sunt folosiți în „împerechere traumatică”, dar un studiu asupra pierderii și câștigului evolutiv al dinților la broaște a constatat că dieta pare să fie cel mai mare factor, în special în cazul animalelor care consumă lucruri mici, precum furnicile și alte insecte mici.
„Deținerea acelor dinți pe maxilar pentru a captura și a ține prada devine mai puțin importantă, deoarece mănâncă nevertebrate foarte mici pe care le pot aduce în gură cu limba lor foarte modificată. Acest lucru pare să relaxeze presiunile selective care mențin dinții”, a spus Daniel Paluh, doctorand la departamentul de biologie al Universității din Florida (SUA).
Iar în ceea ce privește șansele unui om obișnuit de a vedea vreodată dinți de broască, „dacă deschizi gura unei broaște, probabil nu vei vedea dinți chiar dacă îi are, deoarece aceștia sunt de obicei mai mici de un milimetru”, a adăugat Paluh.
Test de cultură generală. La ce înălțime pot zbura insectele?
Cum influențează extremele temperaturilor distribuția speciilor?
Test de cultură generală. Cât timp poate trăi o găină fără cap?
Alimente, sol și apă: Cum s-ar transforma Pământul dacă dispar insectele?