Un studiu arată că renii pot rumega chiar și în somn
Dacă ospățul de Crăciun v-a epuizat, ar putea fi bine să vă inspirați de la reni: cercetările arată că aceste animale pot dormi în timp ce mestecă.
În timpul lunilor de vară, renii își petrec cea mai mare parte a timpului ronțăind vegetație – o activitate importantă, având în vedere că, în timpul iernii, hrana poate fi greu de găsit.
Cu toate acestea, un studiu sugerează că modul în care renii echilibrează nevoia de a digera cu nevoia de a dormi este prin multitasking.
„Creierul renilor are o idee despre cât de mult somn are nevoie”
„Credem că, în sălbăticie, rumegarea ar putea prelua o parte importantă a necesarului de somn”, a declarat prof. Gabriela Wagner, de la Institutul Norvegian de Cercetare în Bioeconomie din Tromsø (Norvegia) și co-autor al cercetării.
Echipa care a lucrat la studiu arată că a colectat date privind activitatea cerebrală de la patru femele adulte de ren, folosind electrozi neinvazivi lipiți de scalpuri – o metodă cunoscută sub numele de EEG. Datele au fost colectate pe parcursul a patru zile, în fiecare dintre sezoanele de iarnă, vară și toamnă. În tot acest timp, animalele au fost expuse constant la întuneric, lumină și, respectiv, la o schimbare naturală între zi și noapte.
Analiza datelor EEG a arătat că renii au petrecut, în medie, același interval de timp dormind indiferent de anotimp. Totodată, proporția de timp petrecut în fiecare fază de somn – fie că este vorba de somnul cu mișcări oculare rapide (REM) sau de somnul non-REM – a rămas constantă în timpul iernii, al verii și al toamnei, potrivit The Guardian.
„Acest lucru ne indică faptul că creierul renilor are o idee despre cât de mult somn are nevoie pentru a funcționa bine – la fel ca al nostru. Asta nu se întâmplă la toate animalele”, a mai explicat prof. Wagner.
Renii care au rumegat mult au avut nevoie de mai puțin somn
Cu toate acestea, analiza datelor EEG, precum și observațiile comportamentale ale echipei au arătat că, în timpul rumegării, renii au intrat într-o stare similară somnului non-REM. Cercetătorii spun că, în medie, renii au petrecut aceeași perioadă de timp în această stare de somn în care mestecă hrana, în toate anotimpurile. Mai mult, se pare că renii individuali care au rumegat mai mult au înregistrat mai puțin somn non-REM.
Echipa sugerează că descoperirile ar putea avea implicații importante pentru renii din sălbăticie.
„Credem că abilitatea de a dormi în timp ce digeră ar putea fi deosebit de importantă în timpul verii scurte, când renii sunt foarte activi toată ziua pentru a mânca suficientă hrană și pentru a acumula grăsime în anticiparea lunilor de iarnă, atunci când au hrană puțină”, a mai spus Wagner.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Renii au evoluat să vadă mai bine pentru a găsi mâncarea preferată în întunericul iernii
Vești proaste! Un studiu a confirmat o legătură între schizofrenie și pisici
Renii din Svalbard prosperă de când au început să mănânce iarbă înghețată
Motivul neașteptat pentru care renii lui Moș Crăciun sunt tot mai numeroși