O cantitate uriașă de „aur alb” se ascunde sub cel mai mare lac din California
Salton Sea reprezintă un corp de apă complex care, declarat în trecut o catastrofă ecologică, ar putea ascunde o cantitate uriașă de „aur alb”.
Conform unui raport recent elaborat de cercetătorii de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley (SUA), finanțat de Departamentul Energiei, oamenii de știință discută potențialul de extracție minieră al unei soluții saline super-fierbinți care se află sub extremitatea sudică a lacului, în care se găsește o cantitate uriașă de „aur alb”.
Acest „aur alb” este de fapt litiu, un metal care și-a câștigat porecla datorită rolului său cheie în revoluția verde, furnizând materiile prime necesare pentru înlocuirea sistemelor bazate pe combustibili fosili cu baterii.
O cantitate uriașă de „aur alb”
„Tranziția energetică către un viitor mai durabil și regenerabil reprezintă un efort global esențial. Crucial pentru această schimbare în Statele Unite este rolul critic al litiului provenit din surse interne, un mineral cheie în producția bateriilor de performanță înaltă, esențiale pentru vehiculele electrice și sistemele de stocare a energiei regenerabile”, se arată în raport.
Se estimează că din soluția salină situată sub lac ar putea fi extrase până la 18 milioane de tone de litiu (cu toate că estimări mai conservatoare indică un număr mai apropiat de 4 milioane), însă apa de la suprafață nu este direct conectată la aceasta. Acum apare provocarea de a descoperi cum putem extrage litiul într-un mod utilizabil, profitabil și nu prea dăunător mediului.
Cel mai mare, dar și cel mai poluat lac din California
Cu toate acestea, Salton Sea nu este neapărat celebru pentru mediu său curat. Deși este cel mai mare lac din California, este și cel mai poluat și se transformă rapid în praf toxic. Cândva un loc turistic popular, acest corp de apă problematic se retrage rapid, sporind concentrația de sare și de substanțe chimice în apa rămasă.
„Și-a dobândit statutul de ‘mare’ în mod accidental în primele decenii ale secolului al XX-lea, când canalele de irigații de la fluviul Colorado s-au revărsat, inundând valea cu apă. A fost receptiv la scurgerile agricole din văile Imperial și Coachella și miroase a ouă din cauza nivelurilor ridicate de sulfură de hidrogen din apele care se retrag.
Cu toate defectele sale, ar putea fi posibil ca Salton Sea să reprezinte o oportunitate excelentă pentru trecerea la tehnologii de producere a energiei care ar putea contribui la reducerea impactului crizei climatice în curs. Cu toate acestea, nu este nicidecum o soluție perfectă, deoarece trebuie să se stabilească cât durează să se reînnoiască rezervele de litiu înainte de a lua în considerare extragerea integrală, scrie IFL Science.
Mai multe detalii despre considerațiile și posibilele consecințe ale extracției de litiu din Salton Sea se află în raportul complet publicat în eScholarship.
Vă recomandăm să citiți și:
Oamenii „mutilează arborele vieții” de pe Pământ și creează „o gaură uriașă” în evoluție
Test de cultură generală. Cum se numește marea de la granița de nord a Turciei?
Râurile se încălzesc și pierd oxigen mai rapid decât oceanele, au descoperit cercetătorii
Vara anului 2023 a fost cea mai fierbinte vară de la începutul măsurătorilor din 1800