Contaminanții din cremele solare au fost găsiți pentru prima oară în zăpada din Arctica
Credeați că zăpada este pură? Se pare că nu este chiar așa, deoarece un nou studiu a depistat contaminanți din cremele solare în zăpada de la Polul Nord, pe ghețarii arhipelagului Svalbard.
În ultimele decenii, contaminanți din cremele solare au început să apară în medii arctice. Prin eforturi și reglementări internaționale, acești contaminanți au scăzut. Cu toate acestea, acum există o altă categorie de substanțe chimice: Substanțe Chimice de Preocupare Emergentă Arctică (CEACs).
Un studiu a fost realizat pentru a monitoriza prezența produselor de îngrijire personală în regiunea arctică. Cercetătorii de la Universitatea Ca’ Foscari din Veneția (Italia) și de la Institutul de Științe Polare – Consiliul Național de Cercetare al Italiei (CNR-ISP) au colaborat cu University Center din Svalbard (UNIS, din Norvegia) pentru a măsura concentrația și a investiga originea acestor produse.
Contaminanți din cremele solare, găsiți în zăpada de la Polul Nord
Între aprilie și mai 2021, au fost colectate mostre de pe cinci ghețari diferiți de pe peninsula Brøggerhalvøya. Siturile variau de la cele apropiate de așezări umane la locații îndepărtate, iar mostrele au dezvăluit substanțe chimice care nu fuseseră identificate niciodată în zăpada arctică, subliniază IFLScience.
„Mulți dintre contaminanții pe care i-am analizat, cum ar fi Benzophenone-3, Octocrylene, Ethylhexyl Methoxycinnamate și Ethylhexyl Salicylate, nu au mai fost identificați în zăpada arctică până acum”, a declarat Marianna D’Amico, doctorandă în Științe Polare la Universitatea Ca’ Foscari din Veneția și prim autor al studiului.
„Rezultatele arată că prezența contaminanților emergenți în zonele retrase poate fi atribuită rolului transportului atmosferic pe distanțe mari. De fapt, cele mai mari concentrații au fost găsite în depuneri iarna. La sfârșitul iernii, masele de aer contaminate din Eurasia ajung mai ușor în Arctica”, a explicat Marco Vecchiato, cercetător în Chimie Analitică la Ca’ Foscari și coautor al studiului.
Cum au ajuns contaminanții în Arctica?
„Cel mai notabil exemplu se referă la anumite filtre UV folosite în mod normal ca ingrediente în cremele de protecție solară. Cele mai mari concentrații de iarnă ale acestor contaminanți pot fi atribuite doar regiunilor continentale locuite la latitudini mai joase: în Svalbard, în timpul nopții arctice, soarele nu răsare și nu se folosesc creme de protecție solară”, a explicat Vecchiato.
„Va fi crucial să înțelegem cum sunt transportați și depuși acești contaminanți în zonele polare, în special în legătură cu variațiile în condițiile sezoniere locale. Astfel de condiții se schimbă rapid în răspuns la schimbările climatice, care au loc de patru ori mai rapid în Arctica decât în restul lumii”, a concluzionat Andrea Spolaor, cercetător la CNR-ISP.
Asemenea studii sunt deosebit de importante pentru protecția mediului arctic, deoarece vor contribui la programele de monitorizare.
Studiul a fost publicat în jurnalul Science of The Total Environment.
Vă recomandăm să citiți și:
Lumea a depășit pragul cheie de încălzire pentru un număr record de zile
Au fost găsite microplastice într-o peșteră izolată timp de 30 de ani
Test de cultură generală. De unde vine 50% din oxigenul de pe Pământ?