Cum ne afectează poluarea sănătatea mintală?

15 12. 2023, 16:00

Aproape în fiecare săptămână, se pare că apar dovezi tot mai solide potrivit cărora poluarea aerului dăunează sănătății noastre.

Cea mai recentă cercetare a fost efectuată la Roma, care a dezvăluit, de data aceasta, impactul poluării aerului asupra sănătății noastre mintale.

„Studii recente au asociat poluarea aerului cu dezvoltarea tulburărilor psihiatrice, inclusiv depresia, anxietatea și episoadele psihotice. Cu toate acestea, toate aceste asocieri au fost investigate în principal pe grupuri mici, ceea ce face ca rezultatele lor să fie dificil de generalizat”, a explicat dr. Federica Nobile, de la departamentul de epidemiologie al serviciului regional de sănătate din Lazio.

Poluarea, asociată cu depresie și anxietate

Echipa coordonată de dr. Federica Nobile a pornit de la datele unui recensământ cu privire la peste 1,7 milioane de adulți care locuiau în Roma în 2011 și le-a comparat cu dosarele medicale și cu cele ale asigurărilor publice de sănătate.

Dosarele medicale au fost scanate în următorii opt ani pentru a identifica cazurile noi de probleme de sănătate mintală, inclusiv persoanele internate în spital sau cele care au primit noi rețete pentru antipsihotice, antidepresive și alte stabilizatoare de dispoziție.

Aceste date au fost comparate cu cele privind poluarea aerului și zgomotul din trafic în zona în care locuiau acei oameni, precum și cu alți factori sociali care pot afecta sănătatea mintală (inclusiv sărăcia, șomajul, educația și starea civilă).

30 – 60 de ani, categoria expusă riscului

Oamenii de știință au constatat că persoanele care locuiesc în zone cu o poluare mai mare aveau mai multe șanse de a dezvolta schizofrenie, depresie și tulburări de anxietate, notează The Guardian. Acest lucru a fost coroborat cu analiza prescripțiilor de medicamente, iar rezultatele au arătat că situația persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani a fost, în mod clar, asociată cu poluarea.

Rezultatele studiului arată, la polul opus, care ar fi beneficiile aduse de îmbunătățirea aerului din oraș. Reducerea poluării din Roma cu doar 10% ar putea reduce aceste afecțiuni comune privind sănătate mintală cu 10-30%.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Betonul care „aspiră” poluarea din jur ar putea fi eroul neașteptat al calității aerului

Poluarea cu plastic ar putea fi redusă cu 80% până în 2040, potrivit ONU

Poluarea aerului, asociată cu un risc crescut de aritmie. Cum ne afectează inima?

Poluarea fonică de la nave scade apetitul sexual al crabilor