Cercetătorii folosesc Inteligența Artificială ca să găsească microplastice
Echipa interdisciplinară de cercetare de la Universitatea Waterloo (Canada) utilizează Inteligența Artificială (AI) pentru depistarea microplasticelor mai rapidă și mai precisă.
Microplasticele sunt întâlnite frecvent în alimente și sunt poluanți periculoși care provoacă daune severe mediului; depistarea microplasticelor este cheia pentru eliminarea lor.
Sistemul avansat de identificare prin imagini al echipei de cercetare ar putea ajuta stațiile de epurare a apelor uzate și industriile de producție alimentară să ia decizii informate pentru a diminua impactul potențial al microplasticelor asupra mediului și sănătății umane.
Depistarea microplasticelor este acum mai rapidă și mai eficientă ca niciodată
Pentru a obține informații de calitate bazate pe identificări precise, echipa de cercetare a utilizat o metodă avansată de spectroscopie care expune particulele la o gamă de lungimi de undă ale luminii. Diferite tipuri de plastic produc semnale diferite în răspuns la expunerea la lumină. Aceste semnale sunt ca niște amprente digitale care pot fi folosite pentru a marca particulele ca fiind microplastice sau nu, potrivit Eurek Alert.
Provocarea pe care cercetătorii o întâmpină adesea este că microplasticele sunt de multiple feluri, din cauza aditivilor de fabricație care pot estompa ”amprentele digitale” într-un laborator. Acest lucru face dificilă identificarea microplasticelor de materialul organic, precum și diferențierea între diferitele tipuri de microplastice. De obicei, este necesară intervenția umană pentru a descoperi modele subtile și semnale, lucru lent și predispus la erori.
Substanțe extrem de periculoase
„Microplasticele sunt materiale hidrofobe care pot absorbi alte substanțe chimice. Știința încă evoluează în ceea ce privește gravitatea problemei, dar teoretic este posibil ca microplasticele să sporească acumularea de substanțe toxice în lanțul alimentar”, a spus dr. Wayne Parker, profesor în Departamentul de Inginerie Civilă și de Mediu de la Waterloo.
Pentru a obține ajutor, Parker i s-a adresat profesorului Alexander Wong, cercetător principal în Departamentul de Inginerie a Designului Sistemelor de la Waterloo. Cu ajutorul său, echipa a dezvoltat o unealtă AI numită PlasticNet, care le permite cercetătorilor să analizeze rapid un număr mare de particule, cu aproximativ 50% mai rapid decât metodele anterioare și cu o precizie cu 20% mai mare.
Un fost doctorand al lui Parker, Frank Zhu, a testat sistemul pe microplastice izolate de la o stație locală de epurare a apelor uzate. Rezultatele arată că Inteligența Artificială poate identifica microplasticele cu o viteză și o precizie fără precedent. Aceste informații pot ajuta stațiile de epurare să implementeze măsuri eficiente pentru controlul și eliminarea acestor substanțe.
Urmează continuarea învățării și testării, precum și furnizarea mai multor date sistemului PlasticNet pentru a îmbunătăți calitatea capacităților sale de identificare a microplasticelor pentru o gamă largă de nevoi.
Studiul a fost publicat în Environmental Pollution.
Vă recomandăm să citiți și:
Primul test din lume care detectează recidiva cancerului cerebral doar printr-o înțepătură în deget
Baterii cu viață mai lungă, create cu ajutorul săpunului
Inteligența Artificială ar putea ajuta la prevenirea morții cardiace subite
Astronauții Artemis vor revoluționa fotografia pe Lună cu cea mai performantă cameră de până acum