„Cicloanele încetinesc creșterea economică a unei țări cu mai bine de un deceniu, arată analiza noastră”, au spus oamenii de știință.
Cercetătorii au calculat Costul Social al Carbonului (CSC) pentru cicloanele tropicale în marile economii ale Indiei, SUA, Chinei, Taiwanului și Japoniei și au constatat că acesta este atât de extrem încât oprește dezvoltarea economică pentru mai mult de 10 ani.
CSC este o statistică economică care estimează valoarea monetară a prejudiciilor pe termen lung cauzate de emiterea unei tone suplimentare de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă. Indicele este folosit pentru a calcula consecințele sociale și economice ale schimbărilor climatice cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră.
CSC este un instrument pe care factorii de decizie îl pot utiliza pentru a evalua costurile și beneficiile diferitelor inițiative de combatere a schimbărilor climatice. Statistica ia în considerare daunele viitoare ale schimbărilor climatice, care sunt reduse la valoarea lor prezentă. Acest lucru implică acordarea unor ponderi mai mici daunelor viitoare, reflectând principiul conform căruia oamenii valorează în mod normal beneficiile și cheltuielile prezente mai mult decât pe cele viitoare.
Datele noi arată că luarea în considerare a efectelor pe termen lung ale acestor furtuni crește CSC la nivel mondial cu peste 20% în comparație cu estimările existente ale evaluărilor politicii.
„Cicloanele încetinesc creșterea economică a unei țări cu mai bine de un deceniu, arată analiza noastră”, a explicat Hazem Krichene, autor al studiului și cercetător la Institutul pentru Impactul Climatic Potsdam (PIK, din Germania), adăugând că, cu încălzirea globală, se prevede că ponderea celor mai intense cicloane tropicale va crește, făcând mai probabil ca economiile să nu se poată recupera corespunzător între furtuni.
Ca rezultat, consecințele pe termen lung, cum ar fi reducerea creșterii economice indusă de cicloanele tropicale, pot afecta dezvoltarea economică mult mai mult decât distrugerea economică directă cauzată de furtuni.
Noua cercetare ia în considerare efectele pe termen lung ale evenimentelor extreme, aspect neglijat de estimările actuale ale CSC. „Acest lucru înseamnă că costurile reale sunt probabil chiar mai mari decât cele estimate în prezent, iar beneficiile atenuării climatului sunt în consecință subestimate”, a spus coautoarea Franziska Piontek, de la PIK.
Cercetătorii au examinat costurile economice ale acestor furtuni în 41 de țări predispuse la cicloane tropicale în perioada 1981-2015 și le-au proiectat pentru scenariile viitoare de încălzire globală. Spre deosebire de cercetările anterioare, oamenii de știință au reușit să țină cont de majoritatea efectelor pe termen lung dăunătoare ale furtunilor severe asupra dezvoltării economice.
În comparație cu estimările CSC utilizate în prezent pentru evaluările politicii, cercetătorii au descoperit că aceste impacturi cresc cu mai mult de 20% la nivel mondial (de la 173 de dolari la 212 dolari per tonă de CO2) și cu mai mult de 40% în țările în care evenimentele extreme sunt mai frecvente.
„Atunci când vine vorba de evenimente extreme, se pune mult accent pe daunele economice imediate. Cu toate acestea, este la fel de crucial să cuantificăm mai bine costurile generale ale acestor evenimente pentru a informa societățile asupra costurilor reale ale schimbărilor climatice și asupra impactului climatic care poate fi evitat prin acțiuni eficiente împotriva schimbărilor climatice”, a explicat autorul studiului Christian Otto, de la PIK, citat de Interesting Engineering.
Studiul este publicat în Nature Communications.
Test de cultură generală. Care este cel mai mare vulcan activ al lumii?
Fermele de alge marine ar putea hrăni toată populația lumii
Cum influențează extremele temperaturilor distribuția speciilor?
Concluziile unui studiu: Lăsați pădurile să se dezvolte pentru a capta carbon