„Semnele vitale” ale Pământului, mai proaste ca niciodată în istoria omenirii. „Din păcate, timpul s-a scurs…”
„Semnele vitale” ale Pământului sunt mai proaste decât în orice alt moment din istoria omenirii, a concluzionat o echipă internațională de oameni de știință. Viața pe planeta noastră este în pericol.
Un nou raport arată că 20 din cele 35 de „semne vitale planetare” folosite pentru a măsura criza climatică sunt la limite extreme record. În afară de emisiile de gaze cu efect de seră, temperaturile globale și nivelul mării, indicatorii mai includ și cifrele populației umane și ale populației de animale de fermă.
Numeroase recorduri climatice au fost doborâte în anul 2023, inclusiv temperatura globală a aerului, temperatura oceanelor și gheața de mare din Antarctica, au transmis cercetătorii. Cea mai crescută temperatură de la suprafață înregistrată vreodată a fost în luna iulie și a fost probabil cea mai călduroasă lună din ultimii 100.000 de ani ai planetei.
„Viața pe planeta noastră este sub asediu”
Oamenii de știință au mai adus aminte și de incendiile de vegetație din Canada ce au produs emisii de dioxid de carbon fără precedent. Incendiile au provocat un total de 1 miliard de tone de CO2, echivalentul emisiilor produse într-un an de Japonia, al cincilea cel mai mare poluator al lumii.
Astfel, cercetătorii îndeamnă tranziția la o economie globală în care bunăstarea oamenilor este o prioritate și care reduce consumul și emisiile excesive ale bogaților. Top 10% dintre poluatori au fost responsabili pentru aproape 50% din totalul emisiilor globale în 2019.
„Din păcate, timpul s-a scurs…”
„Viața pe planeta noastră este sub asediu. Obiectivul nostru este de a comunica fapte climatice și de a face recomandări de politici. Este datoria morală a oamenilor de știință și a instituțiilor noastre de a alerta omenirea față de orice potențială amenințare existențială”, a spus prof. William Ripple de la Universitatea de Stat din Oregon, SUA, citat de The Guardian.
Analiza, publicată în jurnalul Bioscience, este o actualizare a unui alt raport din 2019 sprijinit de 15.000 de oameni de știință.
„Timp de mai multe decenii, oamenii de știință au avertizat în mod constant că ne așteaptă un viitor climatic extrem cauzat de activitățile umane. Din păcate, timpul s-a scurs… iar noi forțăm sistemele planetare în instabilitate periculoasă”, mai arată raportul.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Aproape jumătate din gheața din Antarctica s-a topit din cauza schimbărilor climatice
Schimbările climatice vor aduce foamete pe Pământ în următoarele decenii
Oceanele lumii și-au schimbat culoarea din cauza schimbărilor climatice