Cercetătorii au găsit microplastice în nori
Poluarea cu microplastice a devenit o preocupare globală din cauza prezenței sale în diverse ecosisteme. Aceste particule (mai mici de 5 mm) sunt generate din degradarea articolelor din plastic și pot fi găsite în oceane, râuri, sol și chiar în corpurile animalelor și ale oamenilor. Iar acum au fost descoperite microplastice în apa din nori.
În ciuda cercetărilor ample asupra microplasticelor din mediile terestre și acvatice, prezența lor în norii de mare altitudine și potențiala lor influență asupra formării norilor și a schimbărilor climatice au rămas slab înțelese.
Acum, cercetătorii din Japonia conduși de Yize Wang și Hiroshi Okochi, de la Universitatea Waseda, au găsit microplastice în apa din nori colectată din regiunile montane de mare altitudine din Japonia.
Studiul lor a identificat prezența microplasticelor în apa norilor, confirmând că microplasticele sunt într-adevăr prezente în nori la aceste altitudini.
Se pare că avem microplastice în apa din nori
Microplasticele au devenit o amenințare. Oamenii de știință au descoperit recent nouă tipuri de microplastice în inima umană. Microplasticele din mediile terestre și acvatice au fost bine studiate, dar cercetările asupra microplasticelor din aer sunt limitate, scrie Interesting Engineering.
Microplasticele din aer pot proveni din diverse surse, cum ar fi gropile de gunoi, îmbrăcăminte și ocean (prin aerosolizare). Studiile au arătat că microplasticele din aer pot călători pe distanțe lungi și pot contribui la poluarea globală în troposfera liberă, cel mai scăzut nivel al atmosferei Pământului.
De asemenea, microplasticele din aer ar putea avea un rol în formarea norilor, acționând ca particule care atrag vaporii de apă și cristalele de gheață, în special atunci când sunt transportate în aerul de mare altitudine și în atmosfera inferioară.
Aceste microplastice pot contribui la schimbările climatice
„Microplasticele din troposfera liberă sunt transportate și contribuie la poluarea globală”, a spus dr. Okochi.
„Dacă problema poluării aerului cu plastic nu este abordată în mod proactiv, schimbările climatice și riscurile ecologice pot deveni realitate, provocând daune ireversibile și grave asupra mediului în viitor”, a continuat acesta.
Pentru a colecta probele de apă din nori pentru testare, cercetătorii s-au concentrat pe vârfurile munților de mare altitudine din Japonia: Muntele Oyama și Muntele Fuji.
Cercetătorii au folosit tehnici avansate de imagistică, inclusiv imagistica cu reflexie totală atenuată și spectroscopie în infraroșu cu transformare micro-Fourier (imagini µFTIR ATR), pentru a determina tipurile de microplastice prezente, distribuția dimensiunilor lor și proprietățile fizice și chimice.
Ce sunt aceste microplastice în apa din nori?
Experimentele au dezvăluit prezența a nouă tipuri diferite de microplastice în probele de apă, incluzând polietilenă, polipropilenă, polietilen tereftalat și poliuretan, care sunt utilizate în mod obișnuit în viața de zi cu zi.
Cercetătorii au mai descoperit și că aceste microplastice sunt fragmentate, concentrațiile lor variind de la 6,7 la 13,9 bucăți pe litru de apă din nor. Ei au observat, de asemenea, prezența microplasticelor hidrofile cu grupări carbonil și hidroxil, sugerând că aceste particule ar putea participa activ la formarea norilor, servind drept nuclee de condensare.
„Microplasticele din aer sunt degradate mult mai repede în atmosfera superioară decât pe sol din cauza radiațiilor ultraviolete puternice, iar această degradare eliberează gaze cu efect de seră și contribuie la încălzirea globală”, a spus dr. Okochi, explicând modul în care cercetările echipei pot ajuta la eforturile de luptă cu încălzirea globală.
„Ca rezultat, concluziile acestui studiu pot fi folosite pentru a explica efectele microplasticelor din aer în proiecțiile viitoare de încălzire globală”, a adăugat el.
Prezența diferitelor microplastice în apa norilor aduce îngrijorări cu privire la impactul potențial al acestora asupra climei, ecosistemelor și sănătății umane. În ecosistemele sensibile, cum ar fi regiunile polare, acumularea de microplastice din aer poate perturba profund echilibrul ecologic al Pământului, ducând la o scădere semnificativă a biodiversităţii.
Concluziile studiului sunt publicate în Environmental Chemistry Letters.
Vă recomandăm să citiți și:
176 de specii de păsări își fac cuiburi din materiale create de om
Oceanele lumii și-au schimbat culoarea din cauza schimbărilor climatice