Antarctica este din ce în ce mai de nerecunoscut cu fiecare an care trece. Pe uscat, oamenii de știință au descoperit că florile se răspândesc în Antarctica mai mult ca niciodată, iar pe mare, extinderea gheții de mare plutitoare a atins minime record.
Aceste schimbări dramatice au coincis cu creșterea temperaturilor de vară. În 2022, cercetătorii de la Universitatea din Washington (UW) au înregistrat cel mai mare val de căldură care a lovit vreodată Antarctica. În martie, temperaturile din apropierea Polului Sud au crescut cu 39 °C peste normal timp de trei zile la rând, atingând un vârf de -10 °C.
Aceasta a fost cea mai fierbinte anomalie de temperatură înregistrată oriunde în lume, a declarat Edward Blanchard-Wrigglesworth, cercetător al atmosferei și prim autor al unei lucrări publicate de echipa UW. Unor oameni din echipa sa, care lucrau în Antarctica la acea vreme, le era aparent suficient de cald încât să poarte pantaloni scurți și chiar să-și dea jos cămașa la soare.
Momente ca acestea arată mai clar ca niciodată că Antarctica nu este imună la criza climatică, așa cum credeau cândva unii oameni de știință. Pentru a afla cât de mult din valul de căldură recent din Antarctica a fost atribuit schimbărilor climatice, echipa de la UW a folosit o „abordare a scenariului”.
Această strategie de modelare se bazează pe „desfășurarea evenimentelor trecute sau a unor evenimente sau căi plauzibile viitoare” pentru a reproduce evenimentele climatice actuale. „Găsim că schimbările climatice din ultimul secol au amplificat valul de căldură cu 2 °C, în timp ce un val de căldură echivalent în 2096 ar fi cu 6 °C în plus mai cald față de 2022 (8 °C în plus față de 1922)”, scriu Blanchard-Wrigglesworth și colegii săi, potrivit ScienceAlert.
Acest scenariu viitor ar putea aduce temperaturile din martie în Antarctica în mod periculos de aproape de punctul de topire, amenințând vastele zone de gheață ale continentului. În acest moment, Antarctica și insulele asociate sunt acoperite de zăpadă și gheață permanentă, doar aproximativ un procent din pământ fiind potrivit pentru plante cu flori, cum ar fi Deschampsia antarctica și Colobanthus quitensis.
În ultimele decenii, totuși, în primăverile și verile mai calde, florile se răspândesc în Antarctica, ratele de creștere urcând cu 20% sau chiar mai mult din 2009 până în 2018. Până la sfârșitul secolului, unele modele prevăd că va exista o triplare a suprafețelor fără gheață din Peninsula Antarctică pe care plantele o vor putea coloniza.
Dacă vegetația continuă să se răspândească în aceste zone, cercetătorii se tem că va duce la „pierderea ireversibilă a biodiversității” în Antarctica. „Știm că vor exista mii de kilometri pătrați de zonă fără gheață nouă, iar temperaturile mai calde și apa disponibilă în plus vor crea noi habitate numai bune pentru colonizare, de care vor beneficia unele specii, dar altele nu”, a explicat Jasmine Lee, biolog conservator la British Antarctic Survey, în 2022.
„Din păcate, climatele mai blânde vor reduce și bariera de invazie pentru speciile străine de plante și animale”, a spus cercetătoarea.
Oamenii de știință din întreaga lume lucrează acum cât de repede pot pentru a înțelege habitatele trecute și prezente ale Antarcticii, astfel încât să poată încerca să le păstreze pentru viitor.
Studiul asupra valului de căldură din Antarctica a fost publicat în Geophysical Research Letters.
Dacă ascultați cu atenție, puteți auzi albinele care ejaculează
Vulcanul subacvatic acoperit cu ouă uriașe este casa unui animal uimitor
Iată broasca morocănoasă care nu se pricepe nici să sară, nici să înoate