Gheața de mare care înconjoară Antarctica este mult sub orice nivel înregistrat anterior în timpul iernii, arată datele din satelit, un nou reper îngrijorător pentru o regiune care părea cândva rezistentă la încălzirea globală.
„Este atât de departe de tot ce am văzut până acum, încât este aproape uluitor”, spune Walter Meier, care monitorizează gheața de mare în cadrul National Snow and Ice Data Center din SUA.
O Antarctică instabilă ar putea avea consecințe de anvergură, avertizează experții.
Întinderea uriașă de gheață din Antarctica reglează temperatura planetei, deoarece suprafața albă reflectă energia solară înapoi în atmosferă și răcește, de asemenea, apa de sub și din apropierea ei. Fără ca gheața sa să răcească planeta, Antarctica s-ar putea transforma din „frigiderul Pământului” într-un „radiator”, spun experții.
Gheața care plutește la suprafața Oceanului Antarctic măsoară în prezent mai puțin de 17 milioane de kilometri pătrați – adică 1,5 milioane de kilometri pătrați de gheață de mare în minus față de media lunii septembrie și mult sub recordurile anterioare de iarnă.
Aceasta reprezintă o suprafață de gheață lipsă de aproximativ cinci ori mai mare decât Insulele Britanice.
Oamenii de știință încă încearcă să identifice toți factorii care au dus la scăderea gheții de mare din acest an – dar studierea tendințelor în Antarctica a fost întotdeauna o provocare.
„Putem vedea cât de vulnerabilă este”, spune Dr. Robbie Mallett, de la Universitatea din Manitoba, care se află în peninsula antarctică.
Înfruntând deja izolarea, frigul extrem și vânturile puternice, gheața de mare subțire din acest an a făcut ca munca echipei sale să fie și mai dificilă. „Există riscul ca aceasta să se rupă și să plutească în derivă în largul mării cu noi pe ea”, spune dr. Mallett.
Gheața de mare se formează în timpul iernii pe continent (martie – octombrie) înainte de a se topi în mare parte în timpul verii și face parte dintr-un sistem interconectat care constă, de asemenea, în aisberguri, gheață terestră și platforme de gheață uriașe – extensii plutitoare de gheață terestră care se ridică de pe coastă. Gheața de mare acționează ca un manșon de protecție pentru gheața care acoperă pământul și împiedică încălzirea oceanului.
Pe măsură ce mai multă gheață de mare dispare, se expun zone întunecate ale oceanului, care absorb lumina soarelui în loc să o reflecte, ceea ce înseamnă că energia termică este adăugată în apă, care la rândul ei topește mai multă gheață. Oamenii de știință numesc acest lucru efectul de gheață-albedo.
Acest lucru ar putea adăuga mult mai multă căldură pe planetă, perturbând rolul obișnuit al Antarcticii de regulator al temperaturilor globale.
Există semne că ceea ce se întâmplă deja cu calote de gheață din Antarctica se încadrează în cel mai rău scenariu preconizat, spune profesorul Anna Hogg, cercetător al Pământului la Universitatea din Leeds.
Începând cu anii 1990, pierderea de gheață terestră din Antarctica a contribuit cu 7,2 mm la creșterea nivelului mării.
Chiar și creșterile modeste ale nivelului mării pot duce la valuri de furtună foarte mari, care ar putea distruge comunitățile de coastă.
Fiind un continent de sine stătător, înconjurat de apă, Antarctica are propriul său sistem meteorologic și climatic. Până în 2016, gheața de mare din Antarctica pe timp de iarnă a crescut de fapt în dimensiune. Dar în martie 2022, un val de căldură extremă a lovit Antarctica de Est, împingând temperaturile până la -10C, când ar fi trebuit să fie mai aproape de -50C.
Gheața de mare a depășit minime record în timpul verii în trei din ultimii șapte ani, inclusiv în februarie 2023.
Unii oameni de știință cred chiar că aceste recorduri scăzute de gheață ar putea indica faptul că o schimbare fundamentală se întâmplă pe continent – o schimbare a condițiilor care au ținut regiunea izolată, scrie BBC.
Îndepărtarea Antarcticii și lipsa de informații istorice înseamnă însă că multe lucruri sunt încă necunoscute.
Australia a lansat o misiune urgentă de salvare a unui cercetător din Antarctica
Motivul pentru care unii doctori își scot apendicele înainte să plece în Antarctica
Gheața din Antarctica a scăzut până la un nivel record
Rămășițele unor continente străvechi au fost găsite sub Antarctica