Supervulcanul străvechi care ascunde cel mai mare zăcământ de litiu din lume
Un supervulcan străvechi localizat în Statele Unite ale Americii ar putea ascunde cel mai mare zăcământ de litiu din lume.
Este vorba despre McDermitt Caldera, situat la granița dintre statele americane Nevada și Oregon, iar potrivit estimărilor oamenilor de știință, acest supervulcan ar putea deține mai mult decât dublul concentrației de litiu văzut oriunde în lume.
În total, acolo s-ar putea afla între 20 și 40 de milioane de tone de metri cubi de litiu.
Proiectele de extragere a litiului, controversate
Cercetările derulate pentru a obține rezultate privind cantitatea de metal au fost finanțate de o companie minieră, iar actualele intenții vizează exploatarea acestor zăcăminte, fapt care a stârnit controverse inerente, notează Science Alert.
Mai mulți oameni de știință, activiști, dar și fermieri s-au arătat îngrijorați de o decizie recentă a autorităților din SUA de a aproba proiectul Thacker Pass Lithium pentru exploatarea zonei supervulcanului McDermitt Caldera. Acest supervulcan este sacru pentru mai multe triburi indigene, iar în zonă își au habitatul multe animale sălbatice.
În prezent, litiul este considerat „aur lichid” pentru producătorii de autoturisme, acesta fiind folosit pentru a construi bateriile mașinilor electrice. Pentru a acoperi cererea aflată în plină creștere, se estimează că este nevoie de peste un milion de metri cubi de tone de litiu, până în anul 2040.
Folosirea litiului, departe de a fi soluția ideală pentru mediu
E drept că trecerea de la combustibili fosili este necesară pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, însă această soluție pentru mediu este departe de a fi considerată ideală.
„Noi înțelegem că toți trebuie să fim dedicați pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Totuși, această luptă nu poate fi folosită drept scuză pentru a distruge pământul nativilor. Nu putem proteja mediul prin distrugerea lui”, au transmis membrii comunității Red Mountain, printr-o declarație.
De fapt, în goana la nivel global de a dezgropa și mai mult litiu s-ar putea produce efecte adverse serioase asupra naturii și asupra oamenilor. Operațiunile de extragere a acestui metal pot distruge ecosistemele, epuiza apele subterane și produce cantități mari de deșeuri. De asemenea, trebuie menționat că și procesul fabricării bateriilor pentru mașini sunt arși combustibili fosili.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Un depozit colosal de litiu găsit în SUA ar putea schimba industria globală
Al doilea cel mai mare producător mondial de litiu intenționează să-și naționalizeze industria
Bateria litiu-aer ar putea oferi o autonomie mai mare pentru autoturisme
Cercetătorii au creat bateria sodiu-sulf, cu o capacitate de 4 ori mai mare decât cea litiu-ion