O specie de bambus este pe cale să înflorească pentru prima dată după 120 de ani
Există un tip de bambus negru cunoscut sub numele de Phyllostachys nigra var. henonis care înflorește doar o dată la 120 de ani. Deși își amână înflorirea pentru o perioadă atât de îndelungată, acest bambus care înflorește rar moare la scurt timp după aceea.
Cu un interval de peste un secol între înfloriri, botaniștii nu au prea multe șanse să studieze modul în care se regenerează această plantă.
Ultimul eveniment major de înflorire a avut loc în 1908, deși unele înfloriri au avut loc între 1903 și 1912, plasând următorul eveniment major în jurul anului 2028.
Următorul eveniment de înflorire ar putea fi un dezastru
Cu toate acestea, în 2020, cercetătorii de la Universitatea Hiroshima (Japonia) au descoperit un bambus care înflorește cu un mic avans în fața celorlalte plante similare, folosind ocazia pentru a studia modul în care acesta se regenerează.
Din păcate, echipa a descoperit că următorul eveniment de înflorire ar putea fi un dezastru pentru producția de bambus și pentru mediu.
„Bambusul nu a produs semințe viabile care să poată germina. Producția lăstarilor de bambus s-a oprit după înflorire. Nu a existat niciun semn de regenerare a acestui bambus după înflorire în primii trei ani”, a spus Toshihiro Yamada, prim autor al studiului, într-un comunicat.
Un bambus care înflorește rar nu prezintă semne că s-ar regenera
De asemenea, observațiile echipei nu au găsit nicio reproducere asexuată la plantă. „Toate tulpinile au murit în locul de studiu, fără niciun semn aparent de regenerare prin producția de semințe, culmi sau ramificații pitice. Aceste rezultate sugerează un viitor întunecat pentru P. nigra var. henonis în Japonia: specia poate fi greu de regenerat după înflorire”, a adăugat echipa în lucrare.
Autorii se așteaptă ca regenerarea bambusului să fie lentă, să existe mai mulți ani în care bambusul nu poate fi recoltat, având un impact economic considerabil, notează IFLScience.
„O altă îngrijorare cu privire la acest declin este impactul asupra mediului”, adaugă ei, „care poate duce la schimbări drastice ale vegetației și ale acoperirii solului”.
Studiul este publicat în revista PLOS ONE.
Vă recomandăm să citiți și:
Melcii uriași africani au invadat un stat american și amenință agricultura
Test de cultură generală. Care este diferența dintre corb și cioară?
20 de specii noi de salată de mare, descoperite în apele baltice și scandinave
Strămoșii cailor de astăzi aveau degete, au confirmat noi cercetări