Cameleonii sunt faimoși pentru abilitățile lor de schimbare rapidă a culorii. Dar motivul pentru care fac asta ar putea să fie ceea ce credeți. De ce își schimbă cameleonii culoarea?
De ce își schimbă cameleonii culoarea? O percepție comună, dar greșită, este reptilele fac asta pentru a se camufla. De fapt, cameleonii își schimbă culoarea pentru a-și regla temperatura sau pentru a-și semnala intențiile către alți cameleoni.
Deoarece cameleonii nu își pot genera propria căldură corporală, schimbarea culorii pielii este o modalitate de a menține o temperatură favorabilă a corpului. Un cameleon rece poate deveni întunecat pentru a absorbi mai multă căldură, iar un cameleon mai fierbinte poate deveni mai deschis la culoare pentru a reflecta căldura soarelui.
Cameleonii vor folosi, de asemenea, modificări îndrăznețe de culoare pentru a comunica. Masculii devin deschiși la culoare pentru a-și semnala dominația și întunecați în întâlnirile agresive. Femelele pot anunța masculii dacă sunt dispuse să se împerecheze schimbându-și culoarea pielii. Proprietarii de cameleoni pot învăța să citească starea de spirit a animalului de companie în funcție de culoarea pielii, conform Wired.
Cum realizează cameleonii aceste schimbări de culoare? Stratul exterior al pielii cameleonului este transparent. Sub acesta se află mai multe straturi de piele care conțin celule specializate numite cromatofori. Cromatoforii de la fiecare nivel conțin săculeți cu diferite tipuri de pigment.
Stratul cel mai profund conține melanofori, care sunt umpluți cu melanină maro (același pigment care îi conferă pielii umane numeroasele sale nuanțe). Deasupra acestui strat se află celule numite iridofori, care au un pigment albastru care reflectă lumina albastră și albă. Stratificate deasupra acestor celule sunt xantoforele și eritroforele, care conțin pigmenți galbeni și, respectiv, roșii.
În mod normal, pigmenții sunt închiși în mici saci din celule. Dar atunci când un cameleon experimentează modificări ale temperaturii corpului sau ale dispoziției, sistemul său nervos le spune cromatoforilor specifici să se extindă sau să se contracte. Acest lucru schimbă culoarea celulei. Variind activitatea diferiților cromatofori din toate straturile pielii, cameleonul poate produce o întreagă varietate de culori și modele.
De exemplu, un cameleon entuziasmat ar putea deveni roșu prin extinderea completă a tuturor eritroforilor, blocând celelalte culori de sub ei. Un cameleon calm, pe de altă parte, ar putea deveni verde prin contractarea eritroforilor și permițându-i unei părți din lumina reflectată de albastru din iridoforii săi să se amestece cu stratul său de xantofori galbeni ușor contractați.
Cu aceste straturi de celule, unii cameleoni sunt capabili să producă o gamă uimitoare de roșu, roz, galben, albastru, verde și maro. Aceste culori îndrăznețe nu îi vor ajuta să se camufleze, dar le vor permite să-și transmită mesajul tare și clar către alți cameleoni.
„Meduza nemuritoare” poate reîntineri și trăi veșnic
Dacă ascultați cu atenție, puteți auzi albinele care ejaculează
Iată broasca morocănoasă care nu se pricepe nici să sară, nici să înoate