De ce a fost apa colorată roz într-un port din Canada?
În portul Halifax din Canada, apa colorată roz îi va ajuta pe cercetători să răspundă la întrebări importante despre schimbările climatice.
Potrivit emisiunii Maritime Noon de la CBC Radio, oamenii de știință de la Universitatea Dalhousie (Canada) au folosit vopsea fluorescentă roz la stația de generare Tufts Cove a Nova Scotia Power din Dartmouth pentru a urmări cum se mișcă apa și ceea ce se află în ea.
Scopul este ca proiectul cu apa colorată roz să ajute într-o zi la combaterea schimbărilor climatice, permițându-le oamenilor de știință să adauge în port material alcalin care poate capta emisiile de CO2.
Cum ne ajută apa colorată roz să luptăm cu schimbările climatice?
„Acesta este doar o mică parte, de fapt, dintr-o muncă de cercetare mult mai mare”, a declarat Katja Fennel, oceanografă care conduce cercetarea.
„Obiectivul final aici este de a testa o idee pentru o tehnologie care ne-ar ajuta să reducem CO2-ul atmosferic și ar putea fi un instrument pentru combaterea schimbărilor climatice, practic”, a adăugat ea.
În cadrul experimentului, 500 de litri de colorant au fost turnați în ieșirea de apă de răcire a stației de generare a portului. Înainte de a vă face griji în legătură cu efectul asupra mediului, trebuie remarcat faptul că colorantul este solubil în apă și sigur, subliniază Interesting Engineering.
Cercetătorii au „dezlănțuit” apoi o mulțime de bărci, drone și roboți subacvatici pentru a urmări traseul colorantului pentru a înțelege modul în care materialele călătoresc în port. Fennel a declarat că datele din acest experiment vor fi utilizate în septembrie, când compania Planetary Technologies din Dartmouth va adăuga în apă materialul alcalin care stochează CO2.
Stocarea dioxidului de carbon în ocean
„Se pare că oceanul are această mare capacitate de a stoca CO2 în mod permanent și în siguranță, deoarece este ușor alcalin, și de aceea oceanul deține deja cantități uriașe de CO2, de 50 de ori mai mult CO2 decât este în atmosferă”, a spus cercetătoarea.
Materialul alcalin va servi la îmbunătățirea absorbției dioxidului de carbon în ocean, scoțând emisiile periculoase de gaze cu efect de seră din atmosferă și stocându-le în siguranță în apă, dar mai întâi oamenii de știință trebuie să testeze potențiala eficiență folosind colorant roz.
„Pentru a afirma în mod credibil că acesta este un instrument potențial pentru a ajuta la atenuarea CO2-ului din atmosferă, trebuie să măsurăm, să verificăm și să cuantificăm cu exactitate cât de mult CO2 este absorbit”, a explicat Fennel.
„Prin urmare, colorantul ne permite să spunem, în principiu, ‘OK, această apă a primit alcalinitate, ar trebui să preia mai mult CO2, spre deosebire de o probă de apă care a fost luată la 500 de metri în afara acestui loc care nu a primit tratament alcalin’”, explică oceanografa.
„Mărirea alcalinității oceanelor are cel mai mare potențial în ceea ce privește stocarea permanentă și în siguranță a carbonului la o scară care este relevantă pentru clima globală”, a adăugat ea.
Vă recomandăm să citiți și:
Ar putea un oraș să stocheze la fel de mult carbon ca o pădure?
Aproape jumătate din planetă ar putea avea alte zone climatice până în anul 2100
Viața din „zona crepusculară” a oceanelor, amenințată de schimbările climatice
Recordul de caniculă din Vietnam confirmă previziunile extreme