Unul dintre cei mai activi vulcani din lume eliberează inele din gaz
Etna, cel mai activ vulcan din Europa, surprinde privitorii în această perioadă. Vulcanul emană zeci de inele de gaz în fiecare zi, iar acestea provin de la cel mai activ crater al său.
În data de 23 iulie, vulcanologul Boris Behnke, de la Institutul de Geofizică și de Vulcanologie din Italia, a scris pe Twitter că vulcanul eliberează zeci de inele de gaz dintr-un singur orificiu al craterului Bocca Nuova. Fenomenul a fost observat de expert vreme de zile bune și nici nu dădea semne că s-ar opri.
Inelele de gaz au fost bule la origine
În general, astfel de inele sunt formate dintr-un amestec de fum, abur și alte gaze eliberate cu viteză mare prin orificiile vulcanului. După ce sunt eliberate, acestea pot pluti în aer vreme de minute bune, până când se dezintegrează și dispar complet, notează Live Science.
„Astfel de inele sunt produse de explozia bulelor de gaz în interiorul unor conducte înguste localizate deasupra magmei. Gazul este apoi împins la suprafață cu o viteză mare. Dezintegrarea produsă de-a lungul acestei conducte încetinește și viteza cu care circulă acest jet de gaz, fiind astfel formată forma inelelor”, a explicat vulcanologul Behnke, pe pagina sa de Twitter.
Vulcanul Etna eliberează mii de inele de gaz anual
Acesta a mai subliniat, de asemenea, că Etna produce mai multe astfel de inele decât oricare alt vulcan din lume. Acest fenomen nu este unul nou, ci se produce anual, însă numărul inelelor de gaz diferă. De exemplu, în anul 2000, vulcanul a eliberat în jur de 5.000 de inele (acesta fiind vârful măsurătorilor), iar situația din prezent este similară cu cea de acum 23 de ani.
De asemenea, inele au fost observate și la alți vulcani, cum ar fi Muntele Stromboli, care este situat pe o insulă din nordul Siciliei.
Totul, astfel de activitate a unui vulcan nu înseamnă că o erupție majoră va fi iminentă, a mai explicat Boris Behnke.
Vă recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. Ce continent se află în toate cele patru emisfere?
Oamenii de știință au descoperit un ecosistem nou care se ascunde sub fundul oceanului
Legenda Peșterii lui Fingal, o minune a naturii care a inspirat artiştii