Chiar dacă pare un scenariu de film, oamenii de știință cred că rechinii sunt dezorientați și au un comportament ciudat pentru că ei s-ar hrăni din baloturi de droguri aruncați în apă de traficanții de pe coasta din Florida.
Pentru a trage un semnal de alarmă, situația a fost subiectul unui documentar Cocaine Sharks (Rechinii cocaină), însă cercetătorii marini spun că problema este una gravă.
„Este, într-adevăr, un titlu atractiv care aduce în prim plan o problemă reală – tot ce folosim, tot ce fabricăm și tot ce introducem în corpul nostru ajunge în fluxurile de apă uzată și în apele naturale. Viața acvatică de care depindem pentru a supraviețui este expusă la acest lucru. Am văzut pești afectați de droguri – medicamente, cocaină, metamfetamină sau ketamină. Dacă baloturile de cocaină sunt o sursă de poluare, este foarte plauzibil ca rechinii să fie afectați. Cocaina este atât de solubilă, încât chiar și o mică fisură a pachetului dizolvă drogul, care ajunge în apă ”, a spus dr. Tracy Fanfara.
De-a lungul cercetărilor apelor din Florida, dr. Fanfara și alți oameni de știință, au observat un comportament neobișnuit la rechini.
De exemplu, rechinul-ciocan, o specie care, de obicei, înoată departe de oameni, s-a îndreptat către scafandri și s-a mișcat extrem de neregulat.
Echipa a mai observat un rechin de nisip care înota în cerc, atenția fiind concentrată asupra unui obiect imaginar, notează The Guardian.
Pentru și mai multe informații, cercetătorii au efectuat și experimente: au aruncat în apă baloturi false, care conțineau o pudră ce imită cocaina. Rechinii s-au repezit asupra pachetelor și le-au mușcat până când pudra a fost eliberată în apă.
Florida reprezintă un nod important pentru rețelele de trafic de droguri, care folosesc zona pentru a transporta pachete din Statele Unite ale Americii până în America de Sud. Adesea, pachetele se pierd în larg sau sunt aruncate din barcă de traficanții urmăriți de polițiști.
Rechinii-balenă încetinesc pentru a le permite cercetătorilor să îndepărteze paraziții
Rechinii-ciocan își țin respirația pentru a-și păstra temperatura în adâncul oceanului
Motivul pentru care marii rechini albi nu vor supraviețui niciodată în acvarii